Bodrogkeresztúron elkészítik az ország legnagyobb sajtját

borsodihir.hu

2019.09.19. 10:53

Bodrogkeresztúron elkészítik az ország legnagyobb sajtját
(Fotó: orszagsajtja.hu)

A tervek szerint 40 kilogrammos lesz.

Hirdetés

Kétemberes, nagyjából negyven kilogrammos, comte típusú sajtot készít Hegedűs Imre sajtmester szeptember 28-án, szombaton Bodrogkeresztúrban, a Mindszenthavi Mulatságon. A „mutatvány” 10 órakor kezdődik a település piacán – írja az orszagsajtja.hu. A sajt tiszteletére közös áldomást fognak inni a látogatókkal, majd Szűcs Edina református lelkészasszony mond rövid imádságot.

Érdekesség, hogy a közönség részt vehet a sajtkészítés teljes folyamatában, a tejfogadástól, egészen a sajt megformázásáig.

– Világ életemben szerettem az eszközökkel, szerszámokkal, gépekkel bánni. Mikor korábbi munkahelyem, a tejfeldolgozó üzem épült, ott is valamennyi eszközt látni, használni akartam, így keveredtem oda egy háromszáz literes sajtkádhoz. Tudni akartam, hogy mi miért van ott, mi a célja és persze, hogy hogyan is működik. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy hobbimmá vált, hogy sajtot készítsek. Eleinte heti egy napot töltöttem ezzel, később jóval többet. Hosszú idő kellett ahhoz ugyanis, hogy ehető legyen a sajtom – mondta Hegedűs Imre.

A nap folyamán a piacon helyi és környékbeli termelők sajtjait, termékeit is megkóstolhatják. A programokról ITT olvashatnak.
Bodrogkeresztúrsajtkészítés

Szóljon hozzá!

Hirdetés