Hirdetés

Hirdetés

Fellélegezhetnek a zsidó zarándokok Sátoraljaújhelyen

borsodihir.hu

2019.09.13. 16:27

Fellélegezhetnek a zsidó zarándokok Sátoraljaújhelyen
A sátoraljaújhelyi épület, az egykori pénzügyi palota (Forrás: Google)

Szálláshely marad az egykori pénzügyi palota, de legalább költenek rá.

Hirdetés

A Zempléni Építő és Gépészeti Kft. végezheti el a Kossuth utcai zarándokszállás nettó 22 millió forintos felújítását. A helyi cég által elvégzendő munkát pályázati forrás révén finanszírozzák a 76 férőhelyes, korábban idősotthonként, leánykollégiumként is használt épületben.

A beruházó a „Chevra Kadisha Of Yetev Lev Satmar” Egyesület, amely jelenleg az önkormányzattól bérli az épületet jelenleg is zarándokszállást működtet benne. A vállalkozási szerződést a felek augusztus közepén megkötötték, a győztes ajánlattevőn kívül négy cég pályázott.

A beruházás a „Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon” című, 1,4 milliárd forintos program része, mely révén Miskolcon, Makón, Nagykállón, Nyírtasson és Sátoraljaújhelyen igyekeznek majd bemutatni és fenntartani a magyar zsidó kulturális és történelmi örökséget. 

Miskolcon megújul Magyarország egyetlen, még működő ortodox zsinagógája és környezete, Sátoraljaújhelyen, ugye, szálláshelyet újítanak föl, Nagykállóban és Nyírtasson zarándokszállást építenek a helyi csodarabbi sírját meglátogató zsidók számára. Makón fölújítják a zsidó temetőhöz vezető utat

A Mazsihisz.hu szerint a progamot egy magyarországi gyökerű, kanadai haszid közösség ihlette. Az ő tagjaiktól tudta meg ugyanis Heisler András Mazsihisz-elnök, hogy a kanadai haszidok évente meglátogatják egy-egy híres rabbi sírját Kelet-Magyarországon (például Nyírtasson), ám a zarándokokat méltatlan szálláskörülmények fogadják.

Sátoraljaújhelyzsidóberuházásközbeszerzés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés