Elítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

civishir.hu

2019.10.24. 11:30

Elítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét
Fotó: archív, MTI, Kovács Tamás

Mindent beismert.

A Nyíregyházi Törvényszék október 24-én vesztegetés bűntette miatt 1 év (végrehajtásában 2 évre felfüggesztett) börtönbüntetésre ítélte B.J. vádlottat.

A tényállás szerint az Országos Roma Önkormányzat a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. A vádlott tavaly március 24-én Ibrányban találkozott egy férfival, aki egy rendezvényszervezéssel foglalkozó kft. részére végez munkát. A vádlott arról érdeklődött, hogy a cég az Országos Roma Önkormányzat részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, B.J. közölte, azt nem fogják megtartani.

A vádlott és a férfi ezután 2018. március 28-án ismét találkoztak, ekkor B.J. arra kérte, hogy a cég állítson ki egy 3,5 millió forint összegű számlát az Országos Roma Önkormányzat, mint megrendelő részére egy ténylegesen meg nem tartott rendezvényről. Azt mondta, hogy a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalja majd a kft-nek, melyből a férfi megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt pedig vissza kell adnia a vádlottnak. A férfi a vádlott ajánlatát nem fogadta el, beszélgetésükről hangfelvételt készített.

A vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerte és tettét megbánta.

Ez alapján a bíróság bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, előkészítő ülésen hozta meg ítéletét. A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a beismerő nyilatkozatát és a megbánó magatartást, továbbá a vádlott büntetlen előéletére tekintettel lehetőséget látott a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyészség tudomásul vette, de a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.
IbrányOrszágos Roma Önkormányzat

Szóljon hozzá!

Hirdetés