Hirdetés
Hirdetés

Még két olaszliszkai lincselő kapott pénzt az államtól

| 2019. 10. 02. | 10:35:00
A rossz börtönkörülmények miatt pereltek.
Még két olaszliszkai lincselő kapott pénzt az államtól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Másik két, az olaszliszkai lincselésként elhíresült ügyben elítélt férfinak is kártalanítást ítélt meg a bíróság, így eddig négyen összesen közel tizenegymillió forintot kaptak az államtól a rossz börtönkörülmények miatt - írta meg az Index. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én két lánya szeme láttára verték halálra. A támadást az váltotta ki, hogy a férfi az autójával elsodort egy helyi kislányt, akinek az ijedtségen kívül végül semmi baja nem lett. Az ügyészség nyolc embert, köztük az elsodort gyerek édesanyját és két fiatalkorú férfit vádolta a brutális gyilkossággal, a bíróság pedig végül mindannyiukat elítélte.

Az olaszliszkai lincselők közül többen is beperelték az államot a rossz börtönkörülmények miatt. Ifjabb H. Dezső – aki júliusban szabadult – például méltatlannak találta a börtönben az illemhely állapotát, a meleg víz hiányát és azt is, hogy nem szellőztettek eleget.

A bíróság közel 5 millió forint kártalanítást ítélt meg. F. Györgynek, az ügy hatodrendű vádlottjának csaknem 4 és fél millió forintot, míg a harmadrendű vádlottnak, Sz. Andrásnak majdnem másfél millió forintot, a hetedrendű vádlottnak, J. Gusztávnak pedig 508 ezer forintot.

A lap szerint a megítélt kártalanításokból ezúttal is automatikusan levonják a bűncselekmények áldozatainak vagy azok hozzátartozóinak járó kártérítést. Szögi Lajos családjának az erről szóló polgári perben kamatokkal együtt összesen 46 millió forintot ítélt meg a bíróság. Az Indexnek a Magyar Végrehajtó Kar elnöke, Shadl György azt mondta, hogy félmillió forint a kártalanítás illetékeire ment el, így az ügyben eljáró végrehajtó számláján jelenleg 6 millió forint van. Ezt akkor utalják tovább Szögi Lajos családjának, ha minden irat megérkezett.

[Beillesztett cikk: Hatmilliót ítélt meg a bíróság az egyik olaszliszkai lincselőnek]

Hirdetés
Hirdetés