Hirdetés
Hirdetés

A miskolci önkormányzat és a TASZ együtt folytatja

| 2019. 11. 13. | 09:31:00
Segítené az új polgármester a szegregátumban élők beilleszkedését.
A miskolci önkormányzat és a TASZ együtt folytatja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az őszi önkormányzati választásokat követően elsőként Miskolcra látogattak el a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői. Nem véletlen, hiszen az elmúlt tíz évben sajnos több esélyegyenlőségi, emberjogi ügyben elkövetett jogsértésre kellett felhívniuk a korábbi városvezetés figyelmét. Ide sorolhatók például a szegénytelepeken folytatott razziák, illetve az úgynevezett „nyomortelep-felszámolás” mindenféle alternatív lakhatás biztosítása nélkül. Ezek miatt pert is indítottak a helyi önkormányzat, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészet ellen még 2016-ban.

A pert a város elvesztette, a Debreceni Ítélőtábla idén májusban 10 millió forint közérdekű bírság megfizetésére kötelezte az önkormányzatot. Ezentúl kimondta, hogy a miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt. 

A találkozón Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester fogadta a TASZ-küldöttséget, dr. Szabó Máté szakmai igazgatót, Jovánovics Esztert egyenlőségprojekt-vezetőt és Dánielné Tóth Beáta terepmunkást.

A megbeszélésen szó volt a korábbi perről, valamint az együttműködés lehetőségeiről is egyeztettek a résztvevők. Veres Pál partnerségről biztosította a szervezetet, valamint ismertette, milyen elképzelései vannak a miskolci szegregátumok felszámolására, az ott élők életszínvonalának növelésére, beilleszkedésük segítésére. Varga Andrea kitért arra, hogy az nkormányzat már elkezdte esélyegyenlőségi témakörben is egy háttér bizottság felállítását, amelyben az önkormányzat mellett szociális szakemberek, illetve a roma szervezetek képviselői is helyet kapnak.

A TASZ felajánlotta, delegálnának segítőket ebbe a bizottságba. Illetve olyan szakemberekre hívták fel a Miskolci Önkormányzat figyelmét, akik már részt vettek sikeres telepfelszámolási programban.

Hirdetés
Hirdetés