Hirdetés
Hirdetés

Fogszuvasodás megelőzése néhány egyszerű módszerrel

| 2019. 11. 29. | 12:48:00
A világ egyik legelterjedtebb betegsége.
Fogszuvasodás megelőzése néhány egyszerű módszerrel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekkorunkban a Fogtündértől, felnőtt korunkban pedig a reklámokban és óriásplakátokon szereplő, csodaszerekkel felturbózott fogkrémektől várjuk a tökéletes fogsort. Pedig ha napi szinten kellő figyelmet fordítasz a fogápolásra, nem kell rettegned a fogorvos fúrójától.

Mindennapi fogápolás

Természetesen a legfontosabb a napi minimum kétszeri, alapos fogmosás. fogselymezés. A fogzománc védelmének érdekében ne dörzsöld túlságosan erőteljesen a fogaidat, mert felsértheted az értékes védőréteget. Kerüld a vízszintes irányú súrolást is, mert ezzel gyakorlatilag ledörzsölöd az ínyedet a fogaidról. Helyette alulról felfelé irányuló, sepergető mozdulatokkal tisztítsd az alsó fogsorodat, és felülről lefelé söpörgess a felső fogsorod tisztán tartásához. Szintén a zománc védelmének érdekében várj legalább 20 percet, ha savas ételt vagy italt fogyasztottál, és csak ezt követően moss fogat, különben a savat csak belemasszírozod a zománcba.

Kerüld az otthoni fogfehérítést, mert a bolti fogfehérítők gyakran alacsony minőségű összetevőket tartalmaznak, melyek többet ártanak, mint használnak. A kellemes lehelet és a plakk megelőzésének érdekében öblögess szájvízzel a fogmosások után.

Heti rutin

Hetente legalább három alkalommal használj fogselymet is, mert sokszor a fogkefe sörtéi nem tudnak behatolni a fogak közötti keskeny részekbe, ahol így jelentős mennyiségű lepedék halmozódik fel. Egy dologra figyelj a fogselyem alkalmazásakor: a fogrésbe történő bepréseléskor szorosan a fog felszíne mentén haladj a selyemmel a kontaktponton (ahol a két fog érintkezik), különben elvághatod a fogrést kitöltő ínyrészt.

Ezenkívül alkalmazhatsz szájzuhanyt vagy interdentális fogkefét (fogrés kefe) is heti néhány alkalommal. Az utóbbi használata gyakran okozhat enyhe ínyvérzést, de ez általában normális,  csak a lepedék okozta gyulladás eredménye.

Fogorvosi vizit

Ha nincsen egyéb panaszod, akkor elég félévente egyszer felkeresni a fogorvost, ellenőrzés és karbantartás céljából. Csak a szakember tudja megállapítani, hogy nincs-e kezdődő szuvasodás, zománckopás vagy fogkő, melyeket szintén a fogorvos tud eltávolítani. Ne félj a fogorvostól, ha lelkiismeretesen és helyesen ápolod a fogaidat, akkor a féléves ellenőrzés semmi fájdalommal nem jár.

Sokan nem tudják, de a fogszabályzás nem csak esztétikai szempontból fontos. A helyes harapás, a fogak egymáshoz viszonyított megfelelő elhelyezkedése rengeteg szájápolási problémát képes megelőzni. Ma már vannak teljesen átlátszó vagy egészen diszkrét készülékek és módszerek, amelyekkel felnőtt korban is megoldható fogszabályzó alkalmazása.

Táplálkozás és életmód

Az egészséges táplálkozással a fogaid állapotát is nagyban tudod befolyásolni. Az emésztés a szájban kezdődik, ezért nem mindegy, milyen étellel és itallal érintkeznek fogaid. A cukor nagy rombolásra képes, a magas szénhidráttartalom miatt a lepedék ragacsossá válik, könnyebben a fogak felszínére és a fogak közti résekbe tapad. A szájban lévő baktériumok pedig cukorral táplálkozva savat állítanak elő, amely roncsolja a fogzománcot. Ezért ajánlott kerülni a ragacsos, szénhidrátban gazdag ételeket, mint például a cukorkát és csokoládét.

A savas ételeket és italokat is érdemes mérsékelni, mert szintén hozzájárulnak a zománc rongálódásához. Csökkentsd a citrusfélék, ecetek, alkoholos italok fogyasztását, valamint kerüld a szénsavas üdítők fogyasztását. Ez utóbbiak foszforsavat tartalmaznak, melyek rendkívül károsak a fogzománcra.  Fogyassz rostos ételeket, amelyeket jól meg kell rágni, mert a rágás növeli a nyáltermelődés mértékét,  ezáltal a lepedék is nehezebben tapad a fogak felszínére. Ha nincs lehetőséged fogat mosni étkezés után, akkor cukormentes rágóval tudod megelőzni a lepedékképződést.

A fogszuvasodás

Rendszeres fogápolás hiányában előbb-utóbb te is a fogszuvasodás problémájával fogsz szembesülni. A világ egyik legelterjedtebb betegségéről van szó, a lakosság 95%-át érinti. A fogszuvasodás a fogak keményszöveteinek roncsolódása, amely a felszínen kezdődik és fogbél felé halad, azaz a fog szép lassan kilyukad. Leggyakrabban a hátsó fogak barázdáiban, illetve a fogak érintkezési pontján alakul ki.

A fogszuvasodás egy többtényezős folyamat, ezért fontos a fentebb említett összes fogápolási tanácsot alkalmazni. A szájban lévő baktériumok a lepedékben található cukrokkal és szénhidrátokkal táplálkoznak, és a folyamat közben savat termelnek, mely megváltoztatja a száj pH értékét. Ha ez nem megfelelő értéket ér el, akkor a fog keményszövetei rongálódásnak indulnak.

A kezdeti státuszban még fogkrémekkel, fluoridot tartalmazó zselékkel visszafordítható a folyamat. Ha azonban már mélyebb fogrétegeket is érint, és üreg keletkezik, akkor fogtömésre van szükség, különben a roncsolódás teljesen felemésztheti a fogat, az idegekig és a csontig tud hatolni.

Hirdetés
Hirdetés