Hirdetés
Hirdetés

Gyerekházat avattak Boldogkőújfaluban

| 2019. 11. 08. | 10:47:00
Nagy segítség a szegény családoknak.
Gyerekházat avattak Boldogkőújfaluban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb településen működtet Biztos Kezdet Gyerekházat az Ökumenikus Segélyszervezet. Boldogkőújfalu a Gönci járáshoz tartozik, ami Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű járása (mélyszegénység, munkanélküliség, hátrányos helyzetű tanulók átlag fölötti száma). A segélyszervezet által az elmúlt évben átvett és széles körű összefogással teljesen felújított épületbe költöztetett intézmény a 0-3 éves gyermekeknek és családjuknak kínál esélyt a felzárkózásra. A boldogkőújfalui Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a szervezet országos „Kapaszkodó” gyermekfejlesztő programjának, melynek köszönhetően országszerte évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

A rendezvényen elmondták, hogy az intézmény 2013 óta az önkormányzat fenntartásában működött, ám 2018-ban úgy tűnt, hogy be kell zárni. Ennek elkerülése érdekében a Gönci Járásban jelen lévő Ökumenikus Segélyszervezet 2019. január 1-jétől átvette az intézményt. Így egyetlen nap kiesés nélkül biztosított maradt működése, sőt idén augusztus 15-én egy teljes körűen felújított épületbe is költözhetett a Biztos Kezdet Gyerekház. Ehhez, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 30 millió forintos támogatása mellett jelentős adományokkal járult hozzá a Segélyszervezet több vállalati partnere is: az Elmű-Émász és a Magyar RTL Televízió Zrt. 10-10 millió forinttal, míg a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. 5 millió forinttal támogatta a célkitűzést.

A Biztos Kezdet Gyerekház célja, hogy Boldogkőújfaluban és a környező településeken élő, a 0-3 éves gyermeket nevelő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújtson segítséget.

A szülőket is támogatják

Az intézmény amellett, hogy a gyermekek korai fejlesztését segíti elő, a szülőket is támogatja a gyermekneveléssel, háztartásvezetéssel, munkakereséssel és egyéb családi problémákkal kapcsolatban. A családok életének minőségi javulását célzó segítő munkát szakemberek bevonásával végzik. Rendszeres foglalkozásokat szerveznek a gyerekek számára, melyek keretében egyénre szabottan, egyedi képességeiket figyelembe véve, a saját tempójukban javítják a lemaradásokat. Aktívan elősegítik a gyerekek szociális kompetenciájának kialakítását és fejlődését. A családok, szülők támogatására is nagy hangsúlyt helyeznek a munkatársak: elősegítve az optimális szülő-gyermek, illetve a társas kapcsolatok kialakítását. A Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait várandós kismamák is igénybe vehetik, őket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítik föl. Az intézmény mindenki számára nyitott, a szolgáltatások ingyenesek.

Hirdetés
Hirdetés