Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha kell, akár 22 hótoló is munkába tud állni Miskolcon

| 2019. 11. 13. | 17:12:00
Közelít a tél.
Ha kell, akár 22 hótoló is munkába tud állni Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés

Hóügyeletet működtet november 15. és 2020. március 15. között Miskolc önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok megszervezéséhez kapcsolódva.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a hóügyelet vezetőjének irányításával működő diszpécserszolgálat koordinálja. A téli útüzemeltetés gépi feladatait – a közutak síkosságmentesítő anyaggal történő szórását és a hó eltakarítását – a MIREHU Kft. végzi 6 speciális, tolólappal felszerelt szórógéppel.

Az elmúlt téli időszak tapasztalatai alapján szükségszerűvé válhat további munkagépek bevonása a téli útüzemeltetési feladatok ellátása során. A nagyobb havazással járó időszakokban további 8 nagy és 8 kompakt kotró-rakodógépet tud munkába állítani a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.,

így szükség esetén összesen 22 gép áll rendelkezésre.

A hóeltakarítási munkát elsődlegesen a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől beérkező információk alapján szervezi meg a hóügyelet diszpécserszolgálata. A munkaszervezésben elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú, a közösségi közlekedéssel érintett utak és az autóbuszvonalak, amelyek síkosságmentesítését követően kerül sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra és a díjköteles felszíni parkolókra. A közterületek és városi díjköteles parkolóhelyek kézi síkosságmentesítését szintén a Miskolci Városgazda Kft. végzi a saját állományú munkavállalói mellett a közmunkaprogramok keretében foglalkoztatott munkavállalóival és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

Nem mindenhol ugyanazt szórnak

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel, így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét.

Novemberben összesen 130 helyszínre szállítanak ki síkosságmentesítéshez használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket, amelyeket elsősorban jól megközelíthető és forgalmas csomópontokban helyeznek el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ miskolci kirendeltségének időjárás előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés