Hirdetés
Hirdetés

Így hozhatja versenyelőnybe a mádi borvidéket a Debreceni Egyetem

| 2019. 12. 05. | 13:23:00
Negyedmilliárdos eszközbeszerzés a közös célok jegyében.
Így hozhatja versenyelőnybe a mádi borvidéket a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egyetemi tudást állítjuk a mádi borászat és a településfejlesztés szolgálatába – jelentette ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a Mádi Bor Akadémia Kutató Laboratóriumának ünnepélyes megnyitóján, melyet december 4-én tartottak a Borsay Kastélyban. A 250 millió forint értékű, nagy teljesítményű eszközök beszerzését állami támogatással finanszírozta a felsőoktatási intézmény

A kancellár az unideb.hu tudósítása szerint felelevenítette, 2018-ban két olyan ingatlan is az egyetem vagyonkezelésébe került – a Borsay Kastély és a Grossmann Ház –, ami nagyban segíti az intézmény és a mádi térség közös célkitűzéseinek elérését. Az infrastruktúra rendelkezésre áll, a személyi feltételek is adottak, így már csak egy olyan kutatási programot kell létrehozni, amellyel elérhetik a kívánt eredményeket. A Debreceni Egyetem regionális intézményként Nyíregyházán, Karcagon, Kisújszálláson, és a határon túl is jelen van, a jövőben pedig Mádon is egyre többször fog feltűnni, egyebek mellett a kastély ad otthont a jövő évi kancellári konferenciának.

Mád polgármestere, Tatárka József kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem révén megjelenő tudományos háttér jelentős fejlődést generálhat a településen és a borvidéken egyaránt. A laborból mintegy 100 ezer ember profitálhat, a gazdák ott vizsgáltathatják majd a boraikat, nézethetik meg a termést, jó hasznát vehetik a kutatásoknak – tette hozza.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte, a helyi gazdákkal közösen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megtalálják és azonosítsák a térség borainak speciális gyógyászati tulajdonságait. Felidézte: már évszázadokkal ezelőtt Nagy Katalin cárnő orvosságként használta a tokaji borokat, és a tengerészek is fogyasztották a C-vitaminhiány miatt kialakuló skorbut megelőzésére, de orvostudományi bizonyítékokkal eddig nem támasztották alá ezeket az állításokat. – A borakadémia tudatosan és egyedi módon foglalkozik a borhoz kapcsolódó egészségi vonatkozásokkal. Azt szeretnénk, ha a borászati termékek klinikai vizsgálatokon mennének keresztül, és orvosilag is igazolnánk jótékony egészségügyi hatásukat. Ez jelentős versenyelőnyt nyújthat a nemzetközi piacon – hangsúlyozta a rektor, megjegyezve, a gasztroenterológia legmodernebb, noninvazív eszközeivel vizsgálják a bor élettani hatását, melyhez kifejlesztettek egy olyan módszert, aminél nincs szükség speciális gyomorszondára.

További érdekességek az unideb.hu portálon!

Hirdetés
Hirdetés