Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne petárdázzunk szilveszterkor, erre kérnek az állatvédők

| 2020. 12. 29. | 10:03:00
Az embereknek a bulizás, az állatoknak viszont a rettegés időszaka közeleg.
Ne petárdázzunk szilveszterkor, erre kérnek az állatvédők
Hirdetés
Hirdetés

Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa arra figyelmeztet: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál sokkos pánikot okozhatnak. A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol.

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni.

Azt tanácsolják, hogy a háziállat-tulajdonosok tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kutyákra, macskákra, a kutyákban levő kötelező mikrochip pedig legyen állatorvos által az adatokat tartalmazóan beregisztrálva, hogy ha az állatot megtalálja valaki, tudja, kit kell értesíteni.

A kutyákat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák a gazdik.

A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le. A félősebb állatok számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés