Hirdetés
Hirdetés

Örvös mangábék érkeztek Miskolcra

| 2019. 12. 12. | 11:04:00
Legközelebbi rokonaik a páviánok.
Örvös mangábék érkeztek Miskolcra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különleges fajjal gyarapodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Afrika-házának gyűjteménye. Egy hattagú örvös mangábé csapat költözött ide, amely majomfajt Magyarországon jelenleg kizárólag a Miskolci Állatkertben lehet megcsodálni.

Örvös mangábékat a magyar állatkertek látogatóközönsége a fellelhető nyilvántartások szerint először – és eddig utoljára – több, mint 80 évvel ezelőtt, az 1930-as években a Budapesti Állatkertben láthatott. Most a Berlini Állatparkból érkezetett Miskolcra egy család: a hatfős csapatot a szülőpár és négy kölykük alkotja, melyek közül a legfiatalabb mindössze 10 hónapos. Az állatok érkezésével együtt megújult a külső kifutójuk is, melynek kialakításában az Északerdő Zrt. munkatársai önkéntes tevékenységük révén járultak hozzá.

Az állatkert Afrika-házában a „fekete kontinens” változatos élővilágába pillanthatnak be a látogatók, hiszen a majmok mellett kisemlősök, törpepapagájok, hüllők is ízeltlábúak is láthatóak. Újdonságként itt tekinthetőek meg a néhány napja érkezett örvös mangábék.

A mangábék egy különleges csoportját alkotják a főemlősöknek. A rendszertannal foglalkozó biológusok a cerkóffélék családjába sorolják őket, legközelebbi rokonaik pedig a páviánok. Összesen 11 fajukat különböztetik meg, melyek kizárólag Afrika középső területeinek erdeiben honosak.

Hirdetés
Hirdetés