Hirdetés
Hirdetés

Szabad a pálya Miskolcon

| 2019. 12. 12. | 21:21:00
Immár 20. alkalommal rendezték meg a pályaválasztási börzét.
Szabad a pálya Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszadik alkalommal rendezték meg a Szabad a pálya elnevezésű, általános és középiskolásoknak szóló pályaválasztási börzét a miskolci Generali Arénában.

A megye 16 járásának 101 iskolájából összesen 3181 diák autóbuszos szállítását támogatta a pályaválasztási kiállításra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.

A kétnapos eseményen nyolcvanhét kiállító, közte hét egyetem várta a pályaválasztókat.

Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, ez a rendezvény még az előző évezredben kezdődött. Nagy szükség van a hagyományos, klasszikus mesterszakmákra, például kőművesre, pékre, lakatosra. Borsodban erős a vegyipar, a járműipar és az elektronikai ipar.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke elmondta, pár napja új szakképzési törvény született. Egy részről bevezették az általános ösztöndíj fogalmát, más részről pedig 2020. szeptember 1-jétől technikus iskolatípust vezetnek be.

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, a húsz év alatt kiváló együttműködés alakult ki az iskolák és a hivatal között.

A kiállítás célja a középfokú intézmények, iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képző intézmények, gyakorlati képzőhelyek és munkáltatók bemutatkozása az általános és középiskolás tanulók részére.

A gyerekek kipróbálhatják, a gyakorlatban is láthatják, mi az, amit tanulni szeretnének.

Hirdetés
Hirdetés