Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi menetrendre készüljünk, ha vonattal utazunk

| 2019. 12. 19. | 20:28:00
Indulás előtt érdemes tájékozódni.
Ünnepi menetrendre készüljünk, ha vonattal utazunk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonykor és év végén változik a vonatok közlekedési rendje.

A szünidőben megnövekszik az utasforgalom, ezért a menetjegyek vásárlásáról érdemes időben, akár több nappal előbb gondoskodni, illetve kihasználni az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezményeket. A könnyebb eljutás érdekében az InterCity-vonatokhoz a helyjegy vásárlások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság.

December 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. A jövő év elején is lesznek változások: január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, 2-án, csütörtökön már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A korábbi tapasztalatokat figyelembe véve idén várhatóan december 20-án, pénteken, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap lesz az egyik legforgalmasabb az ünnepek előtt.

Szintén erős forgalomra számít a vasúttársaság 21-én, szombaton a délelőtti órákban, illetve december 23-án, az ünnep előtti utolsó munkanap délutánján. Az előzetes becslések szerint 20-án és 23-án is várhatóan több mint 100 ezren kelnek majd útra, ennek megfelelően már december 19-től nagyobb sorokra lehet számítani a pénztárakban. Karácsony után várhatóan 29-én, vasárnap jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom, de tömeges visszautazás leginkább január 1-jén délután, 2-án reggel, illetve az iskolai szünet végén, 5-én várható. Ekkor ismét napi 100 ezer főt jóval meghaladó utasforgalom várható.

A MÁV-START azt javasolja az utasoknak, hogy a januári bérletek megvásárlását ne halasszák a január 5. utáni időszakra. Ugyanakkor a decemberre szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel 2020. január 7-ig lehet utazni.

A havi bérletek rendes érvényességi ideje a következő hónap ötödik napjáig tart. Januárban ez vasárnapra esik, emiatt 2020 első hétfőjén tömegesen megnőhetnek a vásárlási igények. Várhatóan az ünnepek után egyszerre térnek majd vissza a téli szünetből a diákok az iskolákba, az ünnepi szabadságolások után a munkavállalók munkahelyeikre.

Hirdetés
Hirdetés