Hirdetés

A csőd szélére került a miskolci önkormányzati holding

borsodihir.hu

2020.01.11. 17:26

A csőd szélére került a miskolci önkormányzati holding

Az átvilágítás kimondta: a helyzet kritikus.

Hirdetés

Hirdetés

A Miskolc Holding Zrt. pénzügyi helyzetét vizsgáló szakemberek megállapították: a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó városi cégcsoportot hagyott hátra októberben az előző városvezetés.
A vizsgálat kimondja, hogy a Holding pénzügyi helyzete folyamatosan romlik, ami miatt a meglévő 7 milliárd forintos folyószámla hitelkeretet 2019 végén 9 milliárd forintra kellett emelni, ugyanis  enélkül a csoport tagvállalatai fizetésképtelenné váltak volna – írja a minap.hu. A tagvállalatok különböző mértékben szorulnak segítségre, közülük a legjelentősebb hitelfelvevő az MVK Zrt. a maga 4,6 milliárd forintjával. Látszik az is, hogy a hiteltartozás a cégcsoport teljes adósságának csupán egy része: a 2018-as adatok szerint ugyanis az összes kötelezettség megközelítőleg 53 milliárd forint, és növekszik. Többek között a fentiekhez hasonló tények derülnek ki abból az átvilágítási jelentésből, amelynek elkészítésére gazdasági szakemberekből, könyvvizsgálókból álló csapatot kért fel Veres Pál polgármester.

A város első embere a választást követően többször is hangsúlyozta, hogy csak megalapozott vizsgálatot követően tájékoztatja a miskolciakat a város és a város cégeinek helyzetéről.

Az átvilágítás során az is kiderült, hogy ki a Holding legnagyobb adósa. Az önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai 9,2 milliárd forinttal tartoznak a Miskolc Holding Zrt-nek, ebből a fizetési határidőn túli tartozás 5,6 milliárd forint. Az adatokból is látszik, hogy a Holding jelenleg 9 milliárd forintos folyószámlahitel-keretének jelentős részét az önkormányzat által meg nem fizetett tartozás miatt kényszerül felhasználni.

Csak 2019-ben több mint 200 milliós veszteség

A Holding gazdasági eredménye az elmúlt négy évben csak 2017-ben volt pozitív, vagyis a Holding csak 3 évvel ezelőtt tudott utoljára gazdaságosan működni. A jelentésből látszik, hogy 2019-ben több mint 200 millió forint veszteség várható, ami egy gazdálkodó szervezet esetén erősen kifogásolható. A probléma különösen azért nagy, mert a város 215 millió forinttal jobb eredményre számítva tervezte meg a költségvetését.

Az átvilágítás során kiderült az is, hogy az október 31-i állapot szerint a cégcsoporton belül a MIVÍZ Kft. és a MIHŐ Kft. 2,7 milliárd forintot "tesz be a közösbe", ennyivel járul hozzá a Holding más cégei által termelt veszteségek finanszírozásához. Ennek eredménye az, hogy mindkét cégnél a beruházási, fejlesztési munkálatok maradnak el a veszteségek finanszírozása miatt, amelyek hiánya már veszélyezteti ezen cégek jó színvonalú szolgáltatásait, továbbá saját partnereiknek is lassan tudnak csak fizetni. Így alakult ki az, hogy a nyeresége mellett a MIHŐ Kft-nek például október 31-én 1,1 milliárd forint szállítói tartozása volt. 

A 2018-as adatok szerint a Holding teljes kötelezettségállománya (hitelek, részletfizetések, stb.) közel 53 milliárd forint, és a tavalyi számokból úgy tűnik, ez tovább növekszik. Ennek fényében kijelenthető: a Miskolc Holding Zrt. és az általa tulajdonolt társaságok kötelezettsége több, mint a miskolci önkormányzat éves költségvetése (47 milliárd forint).

Több mint 4 milliárd forint tartozás csak a tömegközlekedésben

A vizsgálat megerősítette, jelentősen komoly probléma az MVK Zrt. finanszírozása, amivel az új városvezetésnek az októberi választást követően szinte azonnal szembesülnie kellett. A helyzet eléggé összetett. Ahogy fentebb már szó volt róla: a közlekedési vállalat a Holding teljes folyószámla hitelkeretéből 4,6 milliárd forint hitelre szorul. De honnan ered a veszteség túlnyomó része? Onnan, hogy az önkormányzat évek óta nem fizet a cégnek. Az önkormányzat elismert, de meg nem fizetett tartozása 2019. év végén 4 milliárd forint volt az MVK Zrt. felé, ebből a lejárt tartozása is több mint 2,9 milliárd forint.

Az átvilágítás kimondta: a Holding pénzügyi helyzete kritikus, azon a megemelt folyószámlahitel-keret csak ideig-óráig segít.

Az átvilágítást végző szakemberek azt javasolták, hogy a város és a Holding vezetése gondolja újra a teljes üzleti modelljét és működését, hogy egy eredményesen gazdálkodó, költséghatékony, átlátható szervezet jöjjön létre. A megbízás alapján a szakemberek felmérték a cég gazdasági helyzetét, pénzügyi és egyéb kötelezettségeit, elemezték az adósságállományát, vizsgálták fizetőképességét. A szakértők szúrópróbaszerűen ellenőrizték a megkötött szerződések indokoltságát, arányosságát, azok pénzügyi fedezettségét, és a jövőbeni kötelezettségeket.

Ugyancsak vizsgálat alá kellett vonni a cégcsoport korábbi igazgatóságának és felügyelőbizottságának határozatait is.
MiskolccsődMiskolc Holding

Szóljon hozzá!