Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alakszai: a jelentést „kizárólag politikai érdekek motiválták”

| 2020. 01. 14. | 11:16:00
Az átvilágítást végző szakemberek azt javasolták, a város és a Holding vezetése gondolja újra a teljes üzleti modelljét és működését.
Alakszai: a jelentést „kizárólag politikai érdekek motiválták”
Hirdetés
Hirdetés

A Fidesz frakcióvezetője közleményben reagált a Miskolc Holding Zrt. pénzügyi helyzetével kapcsolatos hírekre január 13-án. Mint írta, a  Miskolc Holding Zrt. fizetésképtelenségével fenyegetőző hírek megjelentetését alaptalannak, Miskolc versenyképességi érdekeivel ellentétesnek tartják. Egy olyan jelentésnek, amit „kizárólag politikai érdekek motiválnak”. 

„Ami Miskolc és a Miskolc Holding tényszerű eladósodottságát illeti, a következőket rögzíthetjük:

  • A jelentés szemelvényszerűen kiragad számviteli részelemeket, azonban a teljes történeti kép és a főszámok bemutatására nem törekszik. Miskolc nagy eladósodása a 2002 és 2010 közötti időszakra esik, amikor a baloldali városvezetés évente átlagosan 4-5 milliárd forint hitelt vett fel, ami 2010-ben, amikor a Fidesz-KDNP átvette a várost már 36 milliárd forintra rúgott.
  • Ezt az adósságállományt sikerült 2019-re 14 milliárd forintra csökkenteni, ami nominális értelemben is azt jelenti, hogy az adósságállomány kevesebb, mint a felére csökkent. Ha pedig az adóerő-képességhez viszonyított adósságrátát vizsgáljuk, akkor azt találjuk, hogy az adósságráta 6,1-ről 1,3-ra mérséklődött, tehát amíg 2010-ben több, mint 6 évnyi iparűzési adóbevétel kellett volna a teljes adósság visszafizetéséhez, 2019-ben alig több, mint egy évi iparűzési adóbevételre lenne ehhez szükség.
  • A Miskolc Holding tényleges adósságállománya kilenc év alatt kizárólag az MVK-nak beszerzett gázüzemű buszok árával emelkedett, ami összegszerűen 3,4 milliárd forint, és ami összvárosi szinten bőven belefér az önkormányzatnál elért 22 milliárd forintos javulásba.
  • Ami a Miskolc Holding hitelkeret emelésével és állítólagos fizetésképtelenségi kockázataival kapcsolatos állításokat illeti, elég bármely elemzőt megkérdezni, létezik-e olyan magántulajdonú bank, amely bármely ügyfelének további 2 milliárd forint hitelkeretet biztosít, ha annak valóban fizetésképtelenségi problémái vannak.
  • A fizetésképtelenség ellen szól az is, hogy az új városvezetés csak talált több mint 400 millió forintot a Holding kasszájában, amiből az évvégi dolgozói jutalmakat ki tudta fizetni, márpedig csődközelben lévő vállalatoknál törvényileg tiltott jutalmat folyósítani.
  • A jelentés politikai motiváltságát és ún. "szakmaiságát" hűen tükrözi az az állítása is, hogy a Miskolc Holding utoljára 2017-ben volt nyereséges. A helyzet ezzel szemben az, hogy a vállalat az utolsó lezárt pénzügyi évben is nyereséges volt, sőt a 2018. évi konszolidált adózott eredménye 637 millió forint volt. A jelentésben is említett 2017. évi eredmény pedig olyan kimagasló volt (közel 2 milliárd forint), hogy a Miskolc Holding felkerült a HVG Top 500 listájára, mint Magyarország legjobb önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő vállalata.”

Alakszai úgy fogalmaz: „a szocialisták és a Jobbik rövidlátó politikai érdekeinek talán megfelel az általuk kiadott jelentés, azonban az ilyen közlemények nem állnak meg a város, sőt az ország határainál. Az önkormányzat legnagyobb vállalatának és ezáltal a teljes piaci környezetnek a leminősítése azt a kockázatot rejti magában, hogy az a beruházási folyamat ami 2010 és 2019 között több mint 200 milliárd forint működő tőkét hozott Miskolcra (Bosch, Joyson, GS Yuasa, Spinto, Lufthansa, stb.) megtorpan. Félő, hogy a befektetők visszafogják a további miskolci fejlesztéseiket, a betelepülésre készülő vállalatok pedig nem Miskolcot választják.”

[Beillesztett cikk: A csőd szélére került a miskolci önkormányzati holding]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés