Hirdetés

Immár 15 éve nincs köztünk a szerencsi világklasszis

| 2020. 01. 19. | 14:51:00
165-ször volt válogatott, 403 gólt lőtt címeres mezben.
Immár 15 éve nincs köztünk a szerencsi világklasszis
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár 15 éve, hogy tragikus balesetben elhunyt a világklasszis kézilabdázó. Kulcsár Anitára szülővárosa honlapján elmékeznek.

"2005. január 19-én érkezett a szörnyű hír, hogy Kulcsár Anita, a szerencsi származású világklasszis kézilabdázó egy autóbalesetben életét vesztette.

Kulcsár Anita (1976-2005)

Fájóan rövid, de annál tartalmasabb élete során számtalan alkalommal szerzett dicsőséget hazánknak és Szerencsnek egyaránt.
Anita már kisgyermekként is rendszeresen sportolt. Szívesen látogatta az édesanyja által irányított kézilabdacsapat edzéseit. Már ekkor a kézilabda nagy szerelmese lett. Általános iskolai tanulmányait követően elhagyta Szerencset, és a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait. A megyei I. osztályból indulva végzős korára már az NBI/B-ben játszott az iskolai csapattal. Időközben tagja lett a magyar junior-válogatottnak. Aktív sportolása mellett tanulmányait sem hanyagolta el, több ízben elnyerte a „jó tanuló, jó sportoló címet" iskolai és megyei szinten egyaránt.

 

A profi sportolók világába 1995-ben került: hároméves szerződést írt alá a Győri ETO-val. A kemény munka meghozta gyümölcsét, hiszen pár héttel a huszadik születésnapja előtt meghívást kapott a felnőtt magyar válogatottba. Ettől kezdve állandó kerettag lett. Az ETO-val kétszer lett bajnoki ezüstérmes, kétszer bajnoki bronzérmes, 1998-ben az EHF-kupa döntőjéig jutottak. A válogatottal 1998-ban EB-bronzérmet szerzett, majd 1999-ben VB ötödik helyezést értek el.
Legnagyobb sikereinek éve 2000 volt, hiszen a sydney-i olimpián ezüstérmet nyertek, majd decemberben Európa-bajnok lett a válogatott, valamint szintén ebben az évben férjhez ment.

A győri Apáczai Csere János Tanárképző Főiskolán elvégzett egy felsőfokú szakot, illetve középfokú nyelvvizsgát szerzett. Később elkezdte a jogi egyetemet, mivel sportjogászként szeretett volna dolgozni visszavonulása után.

Hat szép és eredményes év után elbúcsúzott a győri csapattól és 2001-ben a székesfehérvári Cornexi-Alcoa-hoz szerződött. A sportsikerek tovább folytatódtak: 2002-ben Európa-bajnoki 5. helyezés, a következő évben világbajnoki második hely. 2004-ben ismét csapatot váltott, a Dunaferrhez igazolt. Magyarországon sikert sikerre halmoztak, az athéni EB-n bronzérmet szereztek, az olimpián pedig 5. helyezést értek el.

165-ször volt válogatott, 403 gólt lőtt címeres mezben.

2005. január 19-én vesztette életét egy tragikus autóbalesetben.

Halála után látott napvilágot a hír, hogy az IHF és World Handball Magazin szavazása alapján 2004 legjobb játékosává választották."

 

Hirdetés