Felrobbantják a BÉM kéményét

borsodihir.hu

2020.02.26. 16:39

Felrobbantják a BÉM kéményét
Megváltozik majd a látkép (Fotók: Google Map, Birkás Bence, Varga Attila)

Ikonikus építmény dől össze Sajókeresztúr külterületén.

Hirdetés

Február 26-án írásban tájékoztatták Sajókeresztúr lakosságát arról, hogy március 6-án robbantással bontják le az egykori Borsodi Ércelőkészítő Mű (BÉM) ikonikus kéményét. Az eljárás a megyei kormányhivatal alapján kiadott határozatban foglaltak szerint, robbantásvezető irányításával történik. A robbantást az Acélmax Zrt. rendelte meg, a Dinett Kft. végzi, a beruházó pedig az ECM-Clean Hungary Kft.

Az iparterületet március 6-án reggel 8 és délután 14 óra között megközelíteni tilos, de azon áthaladni sem szabad. Ebben az időben zajlanak ugyanis a robbantási és azt követő utómunkálatok. A tájékoztatás szerint a művelet zaj- és porhatással jár – a kellemetlenségekért a három cég a helyiek türelmét kéri.

A BÉM 1969-ben épült Sajókeresztúron, Dwight-Lloyd féle technológiával dolgozott, és évi 3 millió tonnás termelésével ellátta az ózdi és a diósgyőri nagyolvasztókat is. Több bezárást és újranyitást is megélt az üzem, de 2013-ban Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség felfegyverzett kommandósokkal lepte el a gyárat - több forrás is utal rá, Magyarország egyik legszennyezőbb ipari üzeme volt – írja az https://urbexhungary.blog.hu/.

Szóljon hozzá!

Hirdetés