Hirdetés
Hirdetés

Nobel-díjas a Miskolci Egyetemen

| 2020. 02. 06. | 18:36:00
A campus első külföldi díjazottja.
Nobel-díjas a Miskolci Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Thomas Südhof Nobel-díjas biokémikus a Miskolci Egyetem Doppler-díjának első külföldi kitüntetettje, a tudós február 6-án, csütörtökön személyesen vette át az elismerést a felsőoktatási intézményben. A másik, magyar díjazott Forró László vajdasági kutató.

Deák Csaba, az intézmény kancellárja az MTI-nek elmondta: a Miskolci Egyetem által újonnan alapított

Doppler-díj célja a tisztelgés olyan, a szakterületükön maradandót alkotó tudósok előtt, akik munkásságukkal forradalmasították a tudományt. Szeretnék az egyetemet megfelelő helyre pozicionálni a hazai és nemzetközi tudományos életben.

A tiszteletbeli doktori címet minden alkalommal egy külföldi és egy magyar vagy magyar származású tudósnak ítélik oda - közölte a kancellár.
Jelezte: az egyetem fontosnak tartja, hogy a Doppler-díj olyan tudósokhoz kerüljön, akiknek a munkássága hozzájárul a 21. századi társadalmakat és kultúrákat érintő problémák megoldásához.
Thomas Südhof csütörtökön előadást tartott kutatásairól, majd az egyetem diplomaosztóján vette át a Doppler-díjat.
Az egyetemen ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón megtiszteltetésnek nevezte, hogy megkapta az elismerést. Hangsúlyozta: az egyetemek szerepe a 21. században is az, hogy a tudás fellegvárai, "templomai" legyenek. Az a küldetésük, hogy tudást generáljanak, amit később a gazdaság vagy akár a kultúra használni, implementálni tud - fűzte hozzá.

Deák Csaba az MTI-nek elmondta: a másik díjazott, Forró László vajdasági magyar származású kutató, pénteken veszi át az elismerést.

Hirdetés
Hirdetés