Hirdetés
Hirdetés

Drogot akartak előállítani – 59 és fél évre ítélték őket Miskolcon

| 2020. 03. 09. | 16:40:00
Kilencen ültek a vádlottak padján.
Drogot akartak előállítani – 59 és fél évre ítélték őket Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék március 9-én ítéletet hirdetett annak kilenc vádlottnak a büntetőügyében, akik a feladatokat egymás között felosztva kábítószert állítottak elő oly módon, hogy mákszalmából morfin tartalmú mákoldatot készítettek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2016 elején egy ukrán állampolgár azzal kereste meg korábbi üzleti partnerét, a harmadrendű vádlottat, hogy szervezze meg Magyarországon a „cola” fantázianevű kábítószer előállítását, melyért cserébe azt ígérte, hogy egy fennálló, nagy összegű tartozását elengedi. A harmadrendű vádlott összeismertette a gyártási folyamatot ismerő másodrendű és a mákszalmát biztosítani tudó elsőrendű vádlottat. A gyártást 2016 júniusában hárman készítették elő, amelynek során telephelyet vásároltak, valamint megállapodtak a negyedrendű vádlottal 4 tonna mákszalma átadásáról. A negyedrendű vádlott állami engedély birtokában jogosult volt annak átmeneti tárolására, de az engedély kereteit túllépve a kért mennyiséget társai rendelkezésére bocsátotta, majd az elsőrendű vádlott megvásárolta a feldolgozáshoz szükséges eszközöket. Társaik, az ötöd-, hatod-, heted- és nyolcad- és kilencedrendű vádlottak a feldolgozás folyamatában vettek részt.

A vádlottak a mákszalmából a jelentős mennyiségű morfint nyertek ki.

A törvényszék a vádlottakat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte. A feldolgozásban részt vevő ötöd-, hatod-, heted- és nyolcad- és kilencedrendű vádlottak bűnsegédként követték el a cselekményt, így őket átlagosan 4 és fél évtől 5 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, azonban az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak cselekvősége súlyosabban minősül, így velük szemben 8 év 2 hónaptól egészen 9 év 4 hónapig terjedő fegyházbüntetést szabott ki a törvényszék. A bíróság valamennyi vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte, hogy korábban még nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

Hirdetés
Hirdetés