A kórházaknak továbbra is el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat

MTI

2020.04.08. 13:21

A kórházaknak továbbra is el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Miskolcon is végrehajtják azokat a műtéteket, vizsgálatokat, amik hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne.

Hirdetés

A kórházaknak továbbra is el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben.A március 16-án életbe lépett miniszteri utasítás értelmében valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne.  

A miniszteri utasításnak megfelelően ezen sürgős esetek ellátása továbbra is folyamatosan zajlik az egész országban.

Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalná, panaszával azonnal forduljon az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. A koronavírus-járvány az alapellátás szereplőitől, így a háziorvosoktól is bizonyos fokú alkalmazkodást igényel. Az országos tisztifőorvos már a járvány kezdeti stádiumában arra utasította az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és – a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe.

Ez nagy könnyebbséget jelent a betegeknek is, hiszen így például lehetőség nyílik arra, hogy telefonon is elintézzék a gyógyszereik felíratását, de nagy felelősséget ró a háziorvosokra, mert a megváltozott körülmények között is folyamatosan figyelemmel kell kísérniük betegeik állapotát.
Miskolcsürgősségi

Szóljon hozzá!

Hirdetés