Hirdetés
Hirdetés

Home office: a dolgozó motiváltságán múlik minden

| 2020. 04. 23. | 13:41:00
Kényszer, vagy újszerű lehetőség a hatékony munkavégzésre?
Home office: a dolgozó motiváltságán múlik minden
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hetekben új értelmet nyert az otthoni munka, vagyis a home office fogalma, azonban az atipikus munkavégzésnek számos egyéb formája is ismert.

Az atipikus foglalkoztatási forma összefoglalja mindazt, ami eltér a szokásos heti 40 órás kerettől. Ezek közé tartozik a rugalmas- vagy részmunkaidő, az említett Home Office, a távmunka, bedolgozás, de jogi értelemben minden olyan foglalkoztatási forma is, amely nem munkaviszony keretében történik.

Az egyik vezető miskolci munkaerő toborzó vállalkozás, az EastJob Bt. már 2007-től atipikus formában foglalkoztat, a munkafolyamatait így építette ki.

Magasabb ugyan az eszközigény, hiszen minden munkavállaló laptopot és okostelefont kap internet eléréssel, azonban rendszeres egyeztetésekkel, leszabályozott folyamatokkal és az elvégzett munka nyomon követésével figyelnek arra, hogy a szervezet hatékonyan tudjon működni. Hosszú évek tapasztalata és sikeressége bizonyítja, hogy ez a foglalkoztatási forma számos előnnyel rendelkezik minden résztvevő számára, hiszen rugalmasabb a munkaszervezés, motiváló a munkavállalók számára, könnyebben tartható a manapság oly gyakran emlegetett life-work balance. A munkáltató pedig számos területen költséget takaríthat meg, pl. a munkába járás költségét nem kell megtérítenie, elegendő egy kisebb iroda, nem kell fizetni a fűtésért, világításért.

Nálunk gyerekcipőben jár

Hazánkban az atipikus foglalkoztatás egyelőre gyerekcipőben jár, aránya a járvány előtt alacsonyabb volt, mint az uniós átlag (12-13%). Jelenleg a skandináv országokban a legelterjedtebb ez a munkavégzési forma (Svédországban a nők 38, a férfiak 9%-át foglalkoztatják ilyen formában.). Magyarország igyekszik lépést tartani és fejlődni, a foglalkoztatási forma előnye ugyanis, hogy családbarát és komoly megtartó hatása is van a munkavállalók részéről, hiszen ki ne szeretne több időt tölteni otthoni környezetben, a szeretteivel, miközben hatékonyan tudja végezni a feladatait?!

A jelenlegi járványügyi helyzetben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint a cégek közel egyharmada döntött a távmunka vagy home office mellett.

Az atipikus foglalkoztatás alkalmazásának ugyanakkor megvannak a korlátai, számos helyen a munka jellegéből, a technológiából kifolyóan nem lehet alkalmazni. Sok helyen azonban van rá lehetőség, de a cégek mégis nagyon óvatosak az alkalmazással kapcsolatban, hiszen a bevezetése eleinte nehézségekkel és a HR és egyéb területek munkafolyamatainak újragondolásával járhat. Mivel az atipikus munkavégzés nem minden személyiség típus számára előnyös, ezért nagyon fontos a kiválasztott munkavállalók motiváltságának megteremtése és fenntartása. Önfegyelmet igényel, és jól leszabályozott munkavégzési és számonkérési folyamatokat – ezeket betartva azonban a munka gördülékennyé és legalább annyira hatékonnyá válhat, mint egy irodai környezetben.

Miért lehet akkor mégis előnyös a cégek számára? A kutatások azt bizonyítják, hogy a megfelelő munkavállalók esetén növekszik a cégek hatékonysága és javul a munka teljesítménye. Rugalmasabbá és kreatívabbá vállnak a munkavállalók, ezáltal csökken a kiégés veszélye. Ez előnyös a munkáltatók számára, hiszen csökkenthető a fluktuáció és megtarthatóvá válik az értékes munkaerő.

Ha még bizonytalan abban, hogy milyen atipikus foglalkoztatási forma lenne a legmegfelelőbb a vállalkozása számára, keresse a Miskolci Foglalkoztatási Paktum irodát a paktumiroda@miskolcholding.hu e-mail címen, vagy az EastJob Bt. munkatársait, akik segítenek megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.

Hirdetés
Hirdetés