Hármasikreket nevelnek a selyemmajmok Miskolcon

borsodihir.hu

2020.05.27. 14:44

Hármasikreket nevelnek a selyemmajmok Miskolcon
(Fotók: MTI/Vajda János)

Új lakókkal bővült az állatkert.

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban a közelmúltban fehérpamacsos selyemmajmok születtek. A közönséges selyemmajomként (Callithrix jacchus) ismert állat hármasikreinek egyike apja hátán kapaszkodott, amit az MTI fotósa örökített meg május 27-én.

A közönséges selyemmajom eredetileg csak Brazília északkeleti részén élt, mára Brazília délkeleti részébe és Argentína északi részébe is betelepítették. A legkülönbözőbb típusú erdőket lakja. Alkalmazkodóképessége miatt ültetvényeken és parkokban, száraz másodlagos területeken is megtelepedhet.

A fehérpamacsos selyemmajom 14-18 centiméter hosszú. A hímek átlagos testmagassága 188 mm, testsúlya 256 g; a nőstények átlagos testmagassága 185 mm, testsúlya 236 g. Ehhez jön a testénél kétszer hosszabb farok (28–36 cm). Teste foltos szürkésbarna, feje búbja feketés, a homlokán fehér folttal. Hátán világos csíkok futnak végig. Feje barna; jellegzetesek a hosszú, fehér, bozontos fülbojtok. Farka szürke-fehér gyűrűs, végtagjai rövidek, lábain karmokkal; csak a nagylábujja visel körmöt, ez segíti mozogni a fákon. Fogazata és vakbele is a főként gyümölcs alapú táplálkozáshoz alkalmazkodott.

Fogságban a többi karmosmajomhoz hasonlóan kedvelt és minden bizonnyal ez a leggyakrabban tartott faj. Állatkertekben szinte közönséges fajnak számít, sőt olykor magánszemélyek is tartják, bár tartása különleges táplálékigénye miatt nem könnyű feladat.

Az 1960-as évek óta tartják kísérleti és társállatként, felnőve azonban nehéz vele bírni, ezért gyakran szabadon eresztik, vagy megölik.
MiskolcMiskolci Állatkert

Szóljon hozzá!

Hirdetés