Hirdetés
Hirdetés

Szomorú: minden miskolci óvodában van balesetveszélyes udvari játék

| 2020. 05. 20. | 11:38:00
A szakértői jelentés szerint 581 eszközből csak 101 kapott megfelelő minősítést.
Szomorú: minden miskolci óvodában van balesetveszélyes udvari játék
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyos örökséget hagyott maga után az előző városvezetés az óvodák terén – tudatta a város sajtószolgálata május 20-án.

Egy februárban elkészült szakértői jelentés szerint jelenleg egyetlen olyan óvoda sincs Miskolcon, ahol ne lenne legalább egy veszélyes játszóeszköz az udvari játszótereken.

Mindez a rendszeres karbantartás elmaradásának, a nem megfelelő odafigyelésnek vagy éppen a karbantartók hiányának, leterheltségének a következménye, valamint annak, hogy egészen a tavalyi évig egyetlen átfogó ellenőrzés sem történt a miskolci, önkormányzati fenntartású óvodák játszóeszközeit illetően. Még annak ellenére sem, hogy az előző városvezetés idején hibás kivitelezés miatt már történt óvodai baleset – írták közleményükben. A balesetekhez és a mostani, veszélyes állapot kialakulásához az a felelőtlen magatartás vezetett, hogy kilenc éven át nemhogy új játszótereket nem építettek az óvodákban, hanem még a meglévő játszótereket sem tartották megfelelően karban. A városvezetés szerint mindezek miatt mostanra az a szomorú helyzet alakult ki, hogy jelenleg hat olyan óvoda is van Miskolcon, ahol egyetlen játék sem felel meg az előírásoknak.

A februári jelentés szerint az 581 megvizsgált eszközből mindössze 101 kapott megfelelő, 222 részben megfelelő minősítést, a játékok majdnem felét, 258 eszközt pedig balesetveszélyesnek találtak az ellenőrzést végző szakemberek.

A karbantartás éveken át tartó hiánya miatt balesetveszélyessé vált játékokat a vonatkozó rendeleteknek megfelelően a gyermekek védelme érdekében le kellett zárni, vagy el kell majd bontani, mivel ezek a játékok gazdaságosan már nem javíthatók. Balesetveszélyes jelölést többnyire a szabványnak nem megfelelő és nem megfeleltethető, vagy a szerkezetükben erősen sérült, korhadt elemeket tartalmazó, a szükséges ütéscsillapító réteggel és területtel nem rendelkező játszóeszközök kaptak, vagy azok, amelyeknél az esési terek átfedéséből adódhat balesetveszély. A közlemény szerint ezeknek a játékoknak egy részét az előző városvezetés idején elvégzett szakszerű karbantartással meg lehetett volna óvni a pusztulástól.

Ugyancsak a balesetveszélyes kategóriába kerültek azok a közterületi alkalmassági minősítéssel nem rendelkező játszóeszközök, amelyeket jó szándékkal, de nem kellő körültekintéssel alapítványi, szülői támogatással telepítettek az óvodák. Részben megfelelő minősítést többnyire a nem megfelelő festés, sérült homokozó ülődeszkák, vagy épp nem fedett csavarvégek miatt kapták a játszóeszközök.

Hirdetés
Hirdetés