Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kórházban járt Miskolc polgármestere

| 2020. 07. 14. | 10:02:00
A Semmelweis végleges szervezeti struktúrájára még várni kell.
Kórházban járt Miskolc polgármestere
Hirdetés
Hirdetés

Annak ellenére, hogy Miskolc önkormányzata nem üzemeltetője, nem fenntartója az intézményrendszernek, a polgármester elkötelezett amellett, hogy Miskolc mindent tegyen meg az itt élő emberek egészségének megóvásáért, és azért, hogy számukra megfelelő minőségű egészségügyi szolgáltatások álljanak rendelkezésre helyben. A polgármester 2019 decemberében is kezdeményezett egyeztetéseket a kórház és a város által üzemeltetett egészségügyi szolgálgatók harmonikus együttműködése érdekében. A koronavírus-járvány következtében azonban az ellátási struktúra azóta jelentősen megváltozott.

Készenlétben

Veres Pál a kórház vezetésnek meghívására személyesen kereste fel Varga Andrea Klára alpolgármesterrel Dr. Révész Jánost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját. A találkozón részletes tájékoztatást kaptak a kórházi ellátás rendszeréről és személyes látogatás útján győződhettek meg a szülészet-nőgyógyászati ellátás körülményeiről. A kórház vezetésétől kapott tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Csabai kapui telephelye a koronavírus-veszélyhelyzet kihirdetését követően járványügyi célra kijelölt intézet lett, és így a teljes kapacitását a járványügyi védekezés céljaira kellett fordítani.

A járványügyi veszélyhelyzetet időközben megszüntette a kormányzat, azonban helyette járványügyi készenlét lépett életbe, ezért a telephely továbbra is járványügyi feladatok ellátásra kijelölt kórházi telep maradt, azaz továbbra is alkalmasnak kell lennie a koronavírus-gyanús betegek kivizsgálására, elkülönítésére és a betegek ellátására.

A kórház vezetése hangsúlyozta: a járványügyi készenlét miatt a telephely működését úgy kell felépíteniük, hogy a már befejeződött újbóli beüzemelést követően is bármikor rövid időn belül kiüríthető legyen, ha a járványhelyzet úgy kívánja. Éppen ezért a tagintézményben továbbra sem végzik úgynevezett „sérülékeny betegek” ellátását, így

nem kerülhet sor mozgáskorlátozottak, szellemi fogyatékosok és tartós ápolást igénylő fekvőbetegek gondozására, újszülöttek, várandósok, gyermekágyasok ellátásra, valamint előrehaladott daganatos betegségben szenvedő betegek ellátására sem.

A kórház végleges szervezeti struktúráját a járványügyi készenlét megszűnését követően mérlegeli majd az intézmény vezetése – tájékoztatták Veres Pált –, ez legkorábban az idei év utolsó hónapjaiban vagy 2021 első negyedévében történhet meg.

A kórház főigazgatója, valamint Veres Pál polgármester megállapodtak abban, továbbra is rendszeresen konzultálnak a város működtetésében lévő alapellátási struktúra, illetve a kórház által működtetett fekvőbeteg-ellátási struktúra együttműködését és jövőbeli perspektíváit illetően.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés