Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reszkethetnek a szúnyogok Miskolcon

| 2020. 07. 16. | 20:23:00
Folytatódik az irtás.
Reszkethetnek a szúnyogok Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés

A szokatlanul magas csípőszúnyog-állomány gyérítésére Miskolc önkormányzata újabb rendkívüli védekezést rendelt el a mai nappal, így a méhészek és a lakosság kiértesítését követően, jövő kedden este 21 órától hajnal 4 óráig végzi a szakvállalat két járművel az újabb földi kémiai anyag kijuttatását.

Miskolc költségvetésében közel 28 millió forintot különített el a szúnyogok elleni védekezésre, melyből idáig 13 millió forintot használtak fel.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. idén márciusban a szakvállalattól elsőként biológiai irtást rendelt el, a vizek és vízfolyások területein, melyet azóta is folyamatosan végeztet, csakúgy mint a lakóterületek zöldfelületein.

Enyhe tél, sok eső

Az idei csípőszúnyog-állomány fejlődéséhez hozzájárult az elmúlt évszázad legmelegebb tele is, mely lehetővé tette a lárvák áttelelését is, továbbá a tavasz óta tartó nagy mennyiségű esőzés, mely nagy pangóvizes területeket eredményezett városszerte. Mindkettő kedvez az akár 8 éven át kifejlődésre váró, lárva állapotban lévő szúnyogoknak.

A központi szúnyoggyérítési programot 2017. január 1-től a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja koordinálja. A szervezésre és lebonyolításra a Szerocor Konzorciumot, a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választotta ki Magyarország Kormánya közbeszerzés útján, akik megbízásukat négy évre kapták.

Legfeljebb szeptember 30-ig

Az országos szúnyoggyérítési program a csípőszúnyogok fejlődéséhez igazodik, minden évben jellemzően áprilisban indul. A kezelésekre szeptember 30-ig van lehetőség, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan augusztus végéig a munkák túlnyomó többsége lezajlik.

Miskolcon az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül a földi kémiai védekezést július 9-10-én a napnyugta utáni időszakban végezték el.

A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelés földi kémiai módszerrel történik, a szakértők által meghatározott területeken. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést, az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, mely a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A Városháza Hatósági Osztályának feladata állatvédelmi szempontból a méhészek kiértesítése a szúnyoggyérítést megelőzően.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés