Végre! Légi szúnyogirtás is lesz Miskolcon

borsodihir.hu

2020.07.30. 10:09

Végre! Légi szúnyogirtás is lesz Miskolcon
(Fotó: Borsodihír)

Zárja be az ajtókat, ablakokat!

Hirdetés

Augusztus 3-án és 4-én a levegőből is irtják a szúnyogokat Miskolcon a napnyugtát megelőző másfél órában

– tudatta a város sajtószolgálata. Rossz idő esetén augusztus 4-én és 5-én végzik a gyérítést.

Légi kémiai szúnyogirtásra az állami szúnyoggyérítési programban van mód, a földi biológiai irtással kiegészülve összesen legfeljebb 30 ezer hektárnyi területen. Arról, hogy mely városokban, településeken végeznek légi kémiai irtást, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott szakértő véleménye alapján döntenek, mivel a központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem koordinálja.

A katasztrófavédelem arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek, hónapok intenzív esőzései miatt annyira elszaporodtak a szúnyogok, hogy a gyérítésük a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem végezhető el megfelelő hatékonysággal, a Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást. Miskolc korábban nem szerepelt a légi szúnyogirtással érintett területek listáján, ezért Veres Pál polgármester levélben kérte, a borsodi megyeszékhely se maradjon ki a gyérítésből. 

A repülőgépes szúnyogirtásnál használt készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, a hatóanyaga pedig néhány óra alatt lebomlik. Ennek ellenére a szakemberek arra kérik a lakosságot, a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján takarják le, vagy gyűjtsék össze és vigyék be. A szúnyogirtás ideje alatt és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt használó szellőztető, vagy klímaberendezéseket kikapcsolni.
Miskolcszúnyogirtás

Szóljon hozzá!

Hirdetés