Hirdetés
Hirdetés

Aggályos kamerát és mikrofonokat szerelnek le Miskolcon

| 2020. 08. 26. | 22:29:00
A felvételeket külső, ismeretlen tárhelyre menthették.
Aggályos kamerát és mikrofonokat szerelnek le Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A városháza tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal rendjének helyreállítása érdekében az elmúlt időszakban több bejárás is történt. Ezen bejárások egyikén derült ki, hogy a közgyűlési ülések és egyéb rendezvények helyszínéül szolgáló teremben egy olyan kamera és mikrofonok vannak elhelyezve, amelyek nem részei a közvetítő rendszernek. Erről – írják – semmiféle tájékoztatást nem kaptak sem a felszereléskor, sem a tavalyi átadás-átvételkor.

Az ügy vizsgálata során az alábbiak derültek ki: Kriza Ákos korábbi polgármester kérésére Alakszai Zoltán akkori kabinetvezető engedélyével 2016 augusztusában több mint 3,7 millió forint értékben vettek a közgyűlési terembe egy robotkamerát, két térmikrofont és a hozzájuk tartozó vezérlőegységet. A kamera és a mikrofonok olyan jó minőségű eszközök voltak, amelyek segítségével a teremben zajló minden beszélgetés és történés rögzíthető volt. Mivel a rendszer független a közgyűlés üléseit közvetítő rendszertől, emiatt a kikapcsolt mikrofonok és kamerák esetén is rögzíthetett mindent. Tehát

a teremben helyet foglaló képviselők, hivatali dolgozók, cégvezetők, sajtómunkatársak, érdeklődők beszélgetéseit, mozdulatait is rögzíthette a rendszer. Akár a nem nyilvánosságnak szánt, magánjellegű beszélgetéseket is.

Ugyanez igaz a zárt ülésekre is, hiszen a közvetítő rendszer a zárt ülésen lekapcsol, de a felfedezett kamera és mikrofonok ezt automatikusan nem tették meg. Ugyanakkor azt sem lehet tudni, hogy a közgyűlési teremben tartott egyéb rendezvények (konferenciák, egyeztetések, fórumok) esetében működött-e ez a rendszer.

Hirdetés
Hirdetés