Járvány: ezt látják a miskolci szennyvízben

Borsodihir.hu

2020.10.20. 16:53

Járvány: ezt látják a miskolci szennyvízben
A szennyvíz vizsgálata előre jelezheti a tendenciákat (Illusztráció: Freepik)

Mérsékelt az új koronavírus örökítőanyag-koncentrációja.

Hirdetés

Debrecenben alacsony, Miskolcon és Nyíregyházán mérsékelt koncentráció mellett mutatott stagnáló tendenciát a szennyvízben az új koronavírus örökítőanyaga – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ október 20-i közléséből.

Emlékeztetnek, hogy május óta végeznek szennyvízvizsgálatokat, amely azért is jó eszköz, mert azok a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagát, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A 42. héten (vagyis október 12-18. között) monitorozott települések szennyvízmintái alapján a fővárosban és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt. Vagyis az új koronavírusra utaló jelek nem utalnak sem csökkenésre, sem emelkedésre.

Maga a koncentráció egyik magyarországi megyeszékhelyen sem haladja meg a mérsékelt fokozatot (a következő az emelkedett és a magas lenne).
MiskolcDebrecenNyíregyházajárványkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés