Szájkarate Miskolcon az ellenzéki Fidesz és a baloldali városvezetés között

2020.10.02. 15:08

Szájkarate Miskolcon az ellenzéki Fidesz és a baloldali városvezetés között
(Fotó: illusztráció, minap.hu)

Tízezer bérlakásban élőt sarcolnak meg - így a Fidesz. Reagált Velünk a Város frakciója.

Hirdetés

A miskolci Fidesz-KDNP frakciószövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldali városvezetés véget vetett a rezsicsökkentésnek, folyamatosan emeli az árakat, ezentúl az önkormányzati bérlakásokban élőknek kell jelentősen többet fizetniük - mondta Soós Attila önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke sajtótájékoztatón, pénteken. A várospolitikus közölte:

a frakciószövetség többször jelezte a balliberális vezetésnek, hogy az általuk előidézett hétmilliárdos költségvetési hiányt ne a miskolciak zsebéből tömjék be. Javasolták, hogy vezessenek be privatizációs és árstopot, ne kótyavetyéljék el Miskolc vagyonát, ne rójanak vállalhatatlan díj- és adóterheket azokra, akik évek, évtizedek óta becsülettel dolgoznak, dolgoztak Miskolcon, nevelik gyermekeiket, gondoskodnak szüleikről.

Ennek ellenére ámokfutásba kezdtek: a kritikus közegészségügyi helyzetben a tömegközlekedés díjainak emelése és a járatok ritkítása mellett úgy döntöttek, hogy drasztikusan megemelik az önkormányzati lakások bérleti és óvadéki letéti díjait - fűzte hozzá. Soós Attila azt mondta, hogy Miskolcon csaknem négyezer lakásban emelik a közeljövőben folyamatosan a bérleti díjakat és a kapcsolódó letétet, ez több mint tízezer bérből vagy nyugdíjból élő miskolcit hoz lehetetlen vagy nagyon nehéz egzisztenciális helyzetbe. Arra kérte a város vezetőit, hogy

 Miskolc működtetését és fejlesztését a város tízmilliárdos nagyságrendű bevételéből, az elmúlt esztendőkben elnyert pályázati pénzekből, de elsősorban az utóbbi évtizedben megvalósult számtalan fejlesztés eredményéből oldják meg. Ne állítsák a várost sodródó pályára, ne a miskolciakkal fizettessék meg az elvesztegetett elmúlt egy évet és az elmulasztott döntésekből és a hozzá nem értésükből eredő veszteségeket.

Reagált Velünk a Város frakciója

A Velünk a Város frakciója szerint Miskolc vezetése nyitott a település fejlődését segítő megalapozott, értelmes javaslatokra, de a Fidesz képviselőire nem lehet számítani ebben. A frakció pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében Soós Attila önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság fideszes elnökének nyilatkozatára reagált. A Velünk a Város frakció a közleményében úgy fogalmazott:

a kormánypárti képviselők "ismét mindent elkövetnek, hogy riadalmat keltsenek a miskolciak körében."

A Fidesz irányítása alatt, 2010 óta olyan mértékben hanyagolta el az önkormányzati lakásállomány műszaki állapotát, hogy mára elkerülhetetlenné vált a felújításuk, ahhoz viszont nem hagytak pénzt a kasszában. Az új városvezetést több tíz milliárd forintos költségvetési hiány várta - írták. Hozzátették: az előző városvezetés hagyta a bérlakások lepusztulását, elmaradtak a bérleti díjak értékelései, a mérsékelt és szükséges emelések, amelyek fedezhették volna a lakások fenntartásának költségeit. Kiemelték, hogy

a Velünk a Város frakciója elkötelezett a Nagy-Miskolc program megvalósításában, amelynek egyik fontos eleme a fiatalokat, pályakezdőket is megszólító bérlakásprogram újraindítása, ehhez teremt forrást a piaci viszonyokhoz képest is szerény díjnövekedés.

 A kaució nem teljes körűen emelkedik, a bérlőknek csak az új bérleti díjhoz igazított különbözetet kell befizetniük, az összeg nem vész el, a bérleti jogviszony megszűnését követően visszakapják. A nehezebb sorban élők pedig továbbra is számíthatnak az önkormányzat segítéségre a kedvezményes, támogatott szociális bérlői programon keresztül - olvasható a közleményben.

MiskolcFideszbérlakásVelünk a Város

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés