Hirdetés
Hirdetés

Egy miskolci semmivel sem ér kevesebbet egy debreceninél - így az MSZP és a Velünk a Város

| 2021. 01. 22. | 17:56:00
A kormány adja vissza Miskolc pénzét! - követelik.
Egy miskolci semmivel sem ér kevesebbet egy debreceninél - így az MSZP és a Velünk a Város
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járványhelyzetben az önkormányzatok joggal számítottak arra, hogy a védekezésre fordított többletköltségeik miatt a kormány segíteni fogja őket. Ehelyett Magyarországon, a világ más országaival ellentétben, a kormány forrásokat, a szükséges muníciót vonja el az önkormányzatoktól, a védekezés frontvonalából

– mondta  Varga László miskolci sajtótájékoztatóján. AZ MSZP miskolci országgyűlési képviselője elmondta, csak a gépjárműadó, a közösségi közlekedés támogatásának elvonása egymilliárd forintos hiányt teremtett a város költségvetésében. Felidézte, múlt év végén Szabó Sándor képviselőtársával közös indítványozták, hogy az elvont pénzeket a kormány adja vissza a városnak, ám az erről szóló előterjesztés bizottsági vitáján a fideszesek meg sem jelentek. Varga felháborítónak tartja, hogy decemberben fideszes vezetésű önkormányzatok külön működési támogatást kaptak, miközben egy miskolci állampolgár semmivel sem ér kevesebbet egy debreceninél.

"A miskolciak számára csak az elfogadható, ha a város ugyanazokat a forrásokat megkapja, mint a többi megyeszékhely. A kormánynak köszönhető helyi iparűzési adóbevétel kiesést, nem másnak, mint a kormánynak kell kompenzálnia" – hangsúlyozta Varga László.

Simon Gábor, a miskolci Velünk a Város frakció vezetője arról beszélt, a kormány a védekezés idején, akár a mesékben, három próba elé állította a várost, úgy, hogy egyre több pénzt vitt el a miskolciaktól. A legnagyobb csapást az év végén mérte a városra, legnagyobb adóbevételi forrása, az iparűzési adó elvonásával. Emlékeztetett a Fidesz-kormány ígéretére, hogy januárban megállapodnak a költségvetési kompenzációról az önkormányzatokkal, ám még semmi nem történt, miközben február közepére a városnak meg kell alkotnia költségvetési rendeletét.

Hirdetés
Hirdetés