Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Terelőutat építenek Miskolcon

| 2021. 02. 22. | 09:53:00
Meghosszabbítanak egy utcát.
Terelőutat építenek Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi idők legkomplexebb, Miskolcot érintő infrastrukturális beruházása az Y-híd építése, amely közlekedési szempontból 2021 tavaszán a következő lényeges fázisához érkezik. Elbontják a Kisfaludy utcai szakaszt és átépítés miatt lezárják a Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót. Az építési munkák ebben az ütemben csak jelentős mértékű forgalomtereléssel végezhetők el.

Martinkertváros közlekedésének fenntarthatósága érdekében szükségessé vált egy terelőútvonal kijelölése. A szakemberek számos megoldáson dolgoztak és több lehetőséget is számba vettek, végül

a Csokonai Vitéz Mihály utca Fonoda utcáig történő meghosszabbításával létrejövő út megépítése mellett döntöttek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium január 14-én bízta meg a NIF Zrt.-t a Csokonai Vitéz Mihály utca meghosszabbításával. Ez az útvonal a beruházás megvalósulása alatt biztosít lehetőséget a Martinkertvárosban élők számára a belváros és a belső városrészek megközelítésére.

A Csokonai utcában élőknek a megnövekedett forgalom ugyan néhány hónapos kellemetlenséget okoz majd, de a Martinkertvárosban és a Szirmán élő több ezer ember kétirányú közlekedését ezzel az alternatív útvonallal lehet csak biztosítani, ugyanakkor ehhez forgalomkorlátozási eszközök is kapcsolódnak, így hangsúlyos a teherforgalom kizárása. Esetleges vészhelyzet esetén is fontos szerepe lesz ennek az útnak, hiszen a mentők, tűzoltók vonulása is gyorsabb lesz az útszakasz megépítésével. A Csokonai utca meghosszabbítására vonatkozó engedélykérelmeket az illetékes hatóságok részére benyújtották. A kivitelezési munkálatok ezen engedélyek birtokában kezdődhetnek meg. Az útszakasz – kedvező időjárási viszonyok esetén – a tervek szerint várhatóan 2021. április végére-május elejére készülhet el, így a következő jelentősebb forgalmirend-változás bevezetésére ekkortól lehet számítani.

A meghosszabbított Csokonai utca az Y-híd megépülését követően is kényelmes alternatívát biztosít majd Martinkertváros és Szirma lakóinak is, ha Miskolc északi vagy keleti városrészeit kívánják megközelíteni.

A terelőút kiépítésével párhuzamosan egy másik fontos ügyben is döntés született. Az ITM elrendelte, hogy a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében az Y-hídra kerékpársáv kerüljön, valamint az áthelyezésre kerülő Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót is a kerékpárral közlekedők áthajtását segítő biztosítóberendezéssel építsék ki.

Műszaki egyeztetés kezdődött

Az Y-híddal párhuzamos kerékpáros létesítmények előkészületei szintén megindultak, a Kisfaludy utcai felüljáró mellett új hidat fognak megtervezni, amely új lehetőségeket fog nyitni a kapcsolódó városi kerékpárúti hálózat fejlesztésében is.

A gyalogos-kerékpáros forgalom építés alatti biztosítása miatt a MÁV területen vezetett meglévő vasúti aluljáró állapotjavításáról is megkezdődtek a műszaki egyeztetések a MÁV Zrt. és Miskolc  önkormányzatának részvételével.

A projekt megvalósítását a kivitelező engedélyezési tervdokumentáció birtokában kezdte meg, így a kiviteli terv elkészítését követően kezdődhettek meg a tényleges helyszíni munkák. A folyamatosan elkészülő szakági elfogadott kiviteli tervek birtokában az építés az ütemtervnek megfelelően halad. Jelenleg cölöpalapozási, alépítményi és szerkezetépítési munkák folynak. Támfal alapozási munkákhoz földkiemelés és szerkezetépítés zajlik, továbbá a helyszínre telepített betonüzemben már készülnek az előregyártott támfal elemek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés