Miskolcon gyorsítópályára került az egyetem - így a kormánybiztos

2021.05.03. 11:20

Miskolcon gyorsítópályára került az egyetem - így a kormánybiztos
(Fotó: Cívishír)

Kétszer 15 százalékos béremelést kapnak az egyetemi dolgozók.

Hirdetés

Hirdetés

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: a modellváltással az egyetemek leszakadtak az állami köldökzsinórról, nagyobb autonómiát kaptak a gazdálkodásban, a szervezeti működésben, a bérrendszerben, a külső környezettel való kapcsolattartásban és egy kicsit a közbeszerzésben is. Úgy fogalmazott,

a kormány megadta a lökést és lehetőséget az egyetemeknek arra, hogy a minőségi tudástermelés révén Magyarország belépjen abba a nemzetközi világba, ahol kitüntetett harc folyik a hallgatókért és a magas hozzáadott értéket jelentő intellektuális tőkéért.

A jelentős üzleti kapcsolatokkal rendelkező egyetemeknek (Győr, Debrecen, Veszprém, Kecskemét, Miskolc) egyfajta gyorsítópálya - jegyezte meg.

Az új finanszírozási rendszer életbelépésével, szeptember elsejével meglesz a 15 százalékos emelés, majd négy hónap elteltével, január elsejétől már kapják a második 15 százalékot az egyetemi dolgozók. Ez jelentős költségvetési teher, de nemcsak a modellváltó, hanem az összes egyetem meg fogja kapni - mondta Stump István.

 

felsőoktatásDebreceni Egyetemmodellváltás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés