Oroszlánt fogadott örökbe Miskolc polgármestere (FRISSÍTVE!)

Borsodihír

2021.05.09. 13:55

Oroszlánt fogadott örökbe Miskolc polgármestere (FRISSÍTVE!)
Fotó: miskolczoo.hu

Zeusz és a két hölgy eddig Nyíregyházán élt.

Hirdetés

Hirdetés

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztésének keretében új állatok érkeztek az intézménybe. A három oroszlán már el is foglalta új otthonát a projekt keretében felépült Száhel bemutató épületet és a hozzá tartozó kifutót.

Európai uniós pályázati forrásból az afrikai fajokat bemutató terület új épülettel, kifutóval bővült, ahol immár a Száhel övezetet reprezentáló állatokat láthatnak az érdeklődők.

A legnagyobb érdeklődést nagy valószínűséggel a Száhel bemutatóház új lakói váltják ki, akik már meg is érkeztek a Nyíregyházi Állatparkból. A Zeusz nevet viselő hím 10 éves, Hollandiában született, onnan szállították öt évvel ezelőtt Nyíregyházára, ahol azóta már együtt él a két nősténnyel. A 8 éves testvérek – akik még névadás előtt állnak – most Zeusszal együtt költöztek Miskolcra, így egy jól összeszokott csapatot tekinthetnek meg az állatkert látogatói május 8-ától.

Az állatok nyugodtan viselték a szállítást, és mivel egymást jól ismerték, így az új otthonukkal való ismerkedésük kevésbé volt számukra stresszes, gyorsan felfedezték kifutójukat. Zeusz első „örökbefogadója” Veres Pál, Miskolc polgármestere lesz, de ez a lehetőség a továbbiakban bárki előtt nyitva áll.

Az oroszlánok korábban Afrika szinte teljes területén előfordultak, sőt, Eurázsiában egészen Magyarország mai területétől a Távol-Keletig éltek. Mára azonban Afrikában is jelentősen visszaszorultak, míg az indiai oroszlánnak mindössze egy kicsiny populációja maradt fenn India nyugati partvidékén. Éppen ezért a Természetvédelmi Világszövetség sebezhető státuszúnak tekinti a fajt. Az oroszlán a Száhel övezet legnagyobb termetű ragadozója, amelynek fennmaradása jelentősen függ a zsákmányállatoktól. Ha az elsivatagosodás révén csökken a nagytestű növényevők száma, az az oroszlánok száhelbeli eltűnését is eredményezi.

A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” című projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege bruttó közel 420 millió forint.

 

Miskolci Állatkert

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés