Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

6 tipp az egészséges háztartásért

| 2021. 07. 29. | 12:08:00
Jobban fogod magad érezni.
6 tipp az egészséges háztartásért
Hirdetés
Hirdetés

A természetbe menekülsz friss levegőért és energiáért? Hozz létre ugyanilyen egészséges és harmonikus környezetet otthon is. Baktériumok, allergének és vegyi anyagok nélkül sokkal jobban fogod magad érezni.

1. Szellőztess és tisztítsd a levegőt!
A szellőztetés triviális dolognak tűnhet, de napközben könnyen megfeledkezhetünk róla. Hacsak nem szmogos környezetben élsz, a kinti levegő általában jobb minőségű, mint a benti. A friss levegő hatással van a hangulatunkra is, csökkenti a fáradtságérzetet és segíti a koncentrációt. A nap folyamán időjárástól függetlenül rendszeresen szellőztess. Ha városban élsz, és kint nagy a szmog, szerezz be légtisztítót. Megtisztítja a levegőt a portól, pollenektől és egyes penészgombáktól is. Kiváló allergiások számára.

  Fotó: Bonsales/Shutterstock 

2. Használj természetes illatgyertyákat!
Ha már szóba hoztuk az egészséges levegőt, akkor a gyertyákat is meg kell említenünk. A közönségesek sok mérgező anyagot bocsátanak ki. Főként benzolt és toulént, amelyek bizonyítottan rákkeltő anyagok. Még kis mennyiségben is fejfájást és fáradtságérzetet okoznak.

Ha hangulatosabbá szeretnéd tenni az otthonod, csak növényi alapanyagból készült, természetes gyertyákat használj. Amellett, hogy nem károsítják az egészséget, környezetbarátok is.

3. Tarts szobanövényeket!
És egy ideig még maradjunk az egészséges levegőnél, mert egy másik tipp a tisztább levegőért a szobanövények tartása. A szennyező anyagok széles skáláját képesek elnyelni, és kellemesen párássá teszik a levegőt. A legmegfelelőbb szobanövények közé tartozik az anyósnyelv, a vitorlavirág, a törpe banánfa, a dracéna/sárkányfa, a filodendron, a fikusz, az orchidea vagy a borostyán.

4. Kerüld a vegyszerek használatát!
A vegyi tisztítószerek nagy téma mostanában. Kiderült, hogy számos egészségügyi problémát okozhatnak a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Például kapcsolatba hozták őket asztmával, hormonális zavarokkal, neurotoxicitással, reprodukciós zavarokkal és bőrkiütésekkel. Ezért azt javasoljuk, hogy cseréld le őket természetes tisztítószerekre. Számos ilyen van, és ma már könnyen elérhetőek. Néhány tisztítószert akár magad is könnyedén elkészíthetsz. A szóda és az ecet a szennyeződések széles skálájával megbirkózik.

5. Szabadulj meg az atkáktól!
Még az ágyban sem kerülhetjük el az allergéneket. Az ágyat egész atkakolóniák lakják, amelyek a bőrünkkel táplálkoznak. Hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Léteznek hipoallergén ágyneműk, amelyek olyan speciális anyagokból készülnek, amelyek megakadályozzák az atkák megtelepedését.

Fotó: World of Textiles/Shutterstock

Az ágyneműhuzatnak és a lepedőnek szintén nagy a szerepük van. Ezeknél válassz légáteresztő, természetes anyagokat, például bambuszt vagy pamutot. Mielőtt megágyaznál, hagyd kiszáradni az ágyat, és időnként szellőztesd ki a párnákat és az ágytakarót is. Az ágyneműhuzatot javasolt kéthetente cserélni.

6. Használj minél kevesebb lakástextilt
A poratkák nemcsak az ágyneműben, hanem minden textíliában - beleértve a kanapét és a szőnyegeket is - megtelepednek. Ha lehetséges, használj minimális lakástextilt, és a ruhákat mindig a szekrényben tárold. A függönyök tisztítását megkönnyíti a függőleges gőzölős vasaló. A szövetkanapét és a szőnyeget évente kétszer alaposan tisztítsd ki professzionális tisztítószerrel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés