Hirdetés
Hirdetés

A miskolci városvezetés nem támogatja az ITC-székház lebontását

| 2021. 08. 16. | 18:38:00
Helyi népszavazás kezdeményezésének lehetőségét is vizsgálják.
A miskolci városvezetés nem támogatja az ITC-székház lebontását
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mind a helyi és az országos médiában, mind a közéletben nagy pont kavart az a bejelentés, miszerint kormányzati kezdeményezésre hamarosan lebontják Miskolc ikonikus épülete, az ITC-székházat.

Miskolc alpolgármesterei rendkívüli sajtótájékoztató keretében augusztus 16-án reagáltak Alakszai Zoltán kormánymegbízott közösségi médiában megosztott bejelentésére.

Varga Andrea Miskolc MJV alpolgármestere tudatta, egy épület lebontásának, felújításának, vagy hasznosításának kérdése soha, semmilyen körülmények között nem lehet politikai kérdés, nem dőlhet el ideológiai alapon. Ez ugyanis olyan rossz emlékű korokat idéz, amikor vallási, politikai, vagy nemzetiségi okokból romboltak rezsimek porig épületeket Magyarországon. – Nem tartjuk korrektnek, hogy egy ilyen döntést a kormány és Alakszai Zoltán a miskolciak feje felett hozott meg, a miskolciak megkérdezése nélkül döntött el. Alakszai Zoltán erre nem kapott felhatalmazást a miskolciaktól, nem lett polgármester, képviselői mandátumáról pedig lemondott. Alakszai Zoltán nem a miskolciakat képviseli, hanem a kormány akaratát Miskolcon. A kettő nem ugyanaz – olvasható közleményükben. Hozzátette, elfogadhatatlannak tartják, hogy a városvezetés a közösségi médiából értesüljön egy, a szakma és a miskolciak feje felett meghozott döntésről. 

– Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a városlakók véleményének figyelembevételével szülessen meg egy ilyen súlyú döntés – hangsúlyozta Szopkó Tibor alpolgármester. Szerinte minden városvezetés kötelessége figyelembe venni a városlakók véleményét a város fejlesztésének irányai kapcsán. – Ezt kellett volna tennie az előző városvezetésnek is például az Otthon tér kapcsán, de akkor sem tették meg, és most sem teszik meg – fogalmazott.  

Az ITC lebontásának kérdése azonban még tervezés előtt áll, ezért a városvezetés helyi népszavazás kezdeményezésének lehetőségét vizsgálja az ügyben – tudatta.

Badány Lajos alpolgármester kiemelte, a miskolci városvezetés fontosnak tartja nemcsak a miskolciak, hanem a szakemberek, az építész szakma véleményét is. – Éppen ezért szeretnénk, ha haladéktalanul nyilvánosak lennének azok a szakmai anyagok, amelyek alátámasztják a kormány és Alakszai Zoltán döntését. A miskolciaknak jogukban áll tudni, hogy a város egyik használható épületét miért akarja porig rombolni a kormány – mondta. A városvezetés további szakértői egyeztetéseket is kezdeményez – az ITC-székház jövője kapcsán – független, a város értékei iránt elkötelezett építészek és műszaki szakemberek bevonásával. 

Hirdetés
Hirdetés