Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borsodi zsidó kulturális kincseket árulnak izraeli árverésen

| 2021. 08. 19. | 15:22:00
Miskolci, sátoraljaújhelyi, putnoki és ónodi zsidó közösségek egyházi iratait tették közzé.
Borsodi zsidó kulturális kincseket árulnak izraeli árverésen
Hirdetés
Hirdetés

Magyar zsidó közösségek évszázados hivatalos iratait árulják – vélhetően törvénytelenül – különböző nemzetközi aukciós házak online árverésein. Az amerikai hatóságok a nyár közepén már megakadályoztak egy ilyen értékesítést és büntetőeljárás is indult, de egy másik zavartalanul folytatódik: egy izraeli aukciós házban kedden tervezik eladni miskolci, sátoraljaújhelyi, putnoki és ónodi zsidó közösségek egyházi iratait. Köztük olyanokat, amelyek bőven túlélték a holokausztot - írja a hang.hu.

Az árverésre bocsátott iratok között szerepel a miskolci izraelita közösség több mint 1300 tagjának halálozási nyilvántartása 1934-1942 között, vagy a debreceni hitközség főkönyve, melyben több mint ezer tagjuk befizetéseit rögzítették 1896-ban, valamint 1946 és 1948 között. A Mazsihisz honlapja közel egy hónapja azt írta: van rá esély, hogy visszakerüljenek a lefoglalt dokumentumok az eredeti tulajdonoshoz.

Ezért is szomorú, hogy augusztus 24-én, vagyis kedden újabb tételek kerülnek kalapács alá. Egy másik országban: Izraelben, ahol valakik megpróbálják pénzzé tenni Putnok, Miskolc és más magyar települések zsidó közösségének fontos iratait, nyilvántartásait. Az eset azért is nagyon kínos a hazai zsidó közösségnek, mert a most licitre adott iratok nagy része nem a Holokauszt idején tűnt el, hanem - a Magyar Hang szerint - az elmúlt években vitte el őket valaki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés