Hirdetés
Hirdetés

Életműdíjat kap a miskolci CineFesten Tony Gatlif

| 2021. 09. 01. | 17:28:00
A filmfesztiválon nemrég elhunyt Jankovics Marcell előtt is tisztelegnek.
Életműdíjat kap a miskolci CineFesten Tony Gatlif
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif lesz. A világhírű rendező munkásságát a fesztivál életműdíjjal ismeri el, melyet az alkotó a nyitóünnepségen vesz át.

A CineFest az Európai mozi nagykövete-díjjal Daniel Olbrychski lengyel színészóriást tünteti ki, és posztumusz Életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell előtt.

Az Algírban született Tony Gatlif rendező alkotói munkásságát mindenekelőtt a szabadság, az igazságszeretet és a zabolátlanság vezérli. Szenvedélyes filmjeiben az úton levésnek, a gyökerek felkutatásának, a létezés gyönyörűségének titkait kutatja. Pont, mint a CineFest programjában szereplő – a Cannes-i Fesztiválon 2004-ben a legjobb rendezés díjával kitüntetett –, Száműzöttekben is. Emlékezetes filmjei – a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Szabadság, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom – örökre bevésődnek a nézők emlékezetébe, csodálatos képei, dallamai felejthetetlenek. Gatlif Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át, Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részletei, melyen megtiszteltetés a rendezővel együtt utazni.

Jankovics Marcell a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotója, Sisyphus c. alkotását már 1976-ban Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a Küzdők c. filmjét Arany Pálmával tüntették ki Cannes-ban. Jankovics rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitézt, a Magyar népmeséken százezrek nőttek fel, egészestés népmeséi – a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról – a legnemesebb mesemondó hagyományokat folytatják. Jankovics képi világa azonnal felismerhető, az egykori pannonhalmi diák alkotásainak titka a határtalan fantázia és a rendkívül biztos formaérzék. Három fekete-fehér remekműve – a Mélyvíz, a Küzdők és a Sisyphus-mítoszokat felidéző és újraértelmező, szikár alkotások. 

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. – Gyerekként arról álmodoztam, hogy olimpiai bajnok leszek. Vívtam, lovagoltam, de éppoly szívesen hegedültem és táncoltam is. És ha valaki egyszerre mindent akar csinálni, az nem lehet más, mint színész – nyilatkozta Daniel Olbrychski, a lengyel filmművészet egyik legismertebb arca. Olbrychski húszéves kora, 1965 óta játszik főleg lengyel és európai filmekben, de milliók láthatták, Angelina Jolie partnereként, a Salt ügynökben is. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, a rendezőóriás majd minden filmjében Olbrychski játszik. Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai többet között: A légió, Minden eladó, Tájkép csata után, Nyírfaliget, Menyegző, Pan Tadeusz. Olbrychski Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt, de ő játszotta az egyik főszerepet, az Oscar-díjjal és Arany Pálmával is kitüntetett, A bádogdob c. kultfilmben is. Kora legnagyobb színészeivel dolgozott együtt: Fanny Ardant-tól Hanna Schygulláig, Jeanne Moreau-tól Julia Ormondig. A CineFesten Andrzej Wajdával közös csúcsteljesítményük, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt káprázatos eposz, Az ígéret földje kerül bemutatásra.

Hirdetés
Hirdetés