Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Soha nem látott munkaerőpiaci lehetőségek a szakképzésben

| 2021. 10. 12. | 15:25:00
Több mint hétezren tanulnak a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban.
Soha nem látott munkaerőpiaci lehetőségek a szakképzésben
Hirdetés
Hirdetés

Legtöbb esetben az iskola befejezése előtt lecsapnak a cégek a szakmát tanulókra, és a frissen végzetteket teljes értékű munkavállalójukként foglalkoztatják tovább. Miskolcon jelenleg több mint hétezren tanulnak a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban, mely létszám vonatkozásában további növekedésre számítanak az elkövetkező években. Az előző évben 10 százalékkal, idén szeptemberben pedig 26 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait tanulói-, vagy felnőttképzési jogviszonnyal, ami országos viszonylatban is kiemelkedő.

A Miskolci Szakképzési Centrum szakmai oktatását, valamint a felnőttek képzésében szerepet vállaló magáncégek szolgáltatásait a szakképzés folyamatosan javuló feltételei, a munkaerőpiac igényeire reagáló képzési struktúra, valamint a stabil karrierpályát megalapozó minőségi technikusképzés teszi egyre népszerűbbé – hangzott el a Miskolci Foglalkoztatási Paktum által szervezett Képzési Munkacsoport szeptember 22-én rendezett ülésén. Az egyeztetésen részt vett a Miskolci Szakképzési Centrum, a BOKIK, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, valamint a megyeszékhelyen működő felnőttképző cégek mellett a helyi foglalkoztatók számos képviselője is.

A résztvevők tapasztalatai, és az adatok is azt mutatják, hogy nemcsak a szakmát tanulók száma nő, de azoké a nemzetközi és hazai nagyvállalatoké-, valamint kis-és középvállalkozásoké is, amelyek stratégiai és képzési együttműködéseket kötnek a képzőintézményekkel. Teszik ezt üres álláshelyeik feltöltése érdekében, főleg azokon a területeken, ahol Miskolcon és vonzáskörzetében hiány jelentkezik.

Az elmúlt évben pozitívan hatott a szakképzés helyzetére az ösztöndíj és a szakképzési munkaszerződés bevezetése. Munkáltatói oldalról pedig fokozta az érdeklődést az a támogatás, amelyet a munkaidőben végzett képzésekre igényelhetnek a cégek az abban részt vevő alkalmazottak után. Emellett ösztönző, hogy két szakma és egy szakképesítés szerezhető ingyenesen.

Újdonságnak számít a felnőttek oktatása területén az iskolarendszerből kiesők számára indított Műhelyiskola program. Ebben a programban 6--24 hónap alatt részszakma szerezhető. A részvétel 16 év felett lehetséges, további feltétel az alapfokú végzettség vagy Dobbantó program elvégzése. Olyan hiányszakmákban indítja műhelyiskolai képzéseit a centrum, mint a szakácssegéd, gipszkartonszerelő, szobafestő, csőhálózat-szerelő, famegmunkáló és bolti előkészítő.

A felvételi előtt álló nyolcadikosok, valamint szüleik, illetve a tanulni vágyó felnőttek a szakképzési centrum várhatóan október végén nyíló Információs Pontján kaphatnak tájékoztatást a hozzáférhető képzésekről, vagy segítséget pályaorientációjukban és javaslatot a karriertervükhöz. A jelenleg munkát kereső, de átképzést is vállaló, vagy új szakmát tanulni vágyó felnőttek számára, a rendelkezésükre álló lehetőségekről a miskolci Paktumiroda (Széchenyi István utca 60. szám alatti) ügyfélszolgálata nyújt tájékoztatást.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés