Hirdetés

Hirdetés

Kávézacc: díjat kapott a Miskolci Egyetem két hallgatója

Borsodihír.hu

2022.03.31. 13:53

Kávézacc: díjat kapott a Miskolci Egyetem két hallgatója
Borsodi Eszter és Tamási Kinga (Fotó: Miskolci Egyetem)

A „Bolygónk és Városunk” portál jutalmazta a kávézacc újrahasznosításán dolgozó lányokat.

Hirdetés

A környezetvédelemmel foglalkozó szakportál, a Bolygónk és Városunk 2021. június 5-én a Környezetvédelem világnapja alkalmából hirdette meg a környezetvédelmi díját, amelyet március 29-én ünnepélyes keretek között adtak át a Magyar Tudományos Akadémián. Tamási Kingát és Borsodi Esztert, a Miskolci Egyetem két hallgatóját „Öko-innováció, újrahasznosítás” kategóriában jutalmazták. Az eseményen több száz jelölt közül összesen másfél tucat szervezet vagy magánszemély vehette át az elismerést.

Az idén elsőként megítélt elismerést a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál szakmai közössége ítélte oda azoknak a szervezeteknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, akik a legtöbbet tették a természet és a környezet értékeinek megőrzéséért.

A szakmai zsűri összesen 18 szervezetet és magánszemélyt jutalmazott a több száz jelölt közül.

Az ajánlás nyílt volt, a portál olvasói bárkit javasolhattak Magyarország és a Kárpát-medence területéről. A díjat magyarok, külhoni magyarok vagy Magyarországon tevékenykedő külföldiek is megkaphatták.

A két miskolci anyagmérnök ötlete kávézás közben született, amikor megfigyelték, hogy milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Tamási Kinga gondolt arra először, hogy mi lenne, ha társítanák valamilyen műanyaggal, Borsodi Eszter pedig több lehetséges megoldást is talált az anyag újrahasznosítására a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal.

Így jutottak el a 3D nyomtatáshoz, amely az egyik legizgalmasabb műszaki terület napjainkban. A két mérnöknő PLAnt csapatnéven kávézacc és biodegradábilis, vagyis biológiailag lebomló polimer házasításából megalkotott anyagával még a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba is bekerült – áll a Miskolci Egyetem közleményében.

MiskolcdíjTamási KingaBorsodi Eszter

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés