Hirdetés

Hirdetés

Hatszázzal kevesebb óvodás Miskolcon

Borsodihír

2022.04.27. 17:16

Hatszázzal kevesebb óvodás Miskolcon
A kép illusztráció: pixabay.com

Racionalizálja a csoportok számát az önkormányzat.

Hirdetés

Miskolc közgyűlése tavaly döntött a miskolci, önkormányzati óvodák intézménybe vonásáról, azaz az Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) létrejöttéről. Az új óvodai struktúra kialakításakor az első nevelési évben a csoportok és intézmények számában változás nem történt.

Kevesebb az óvodapedagógus

Az idei és a soron következő nevelési évek előkészítésekor azonban már jól látszott, racionalizálásra lesz szükség. Ezt több ok teszi szükségessé: a várhatóan csökkenő gyermeklétszám, a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok nagy száma, a más nagyvárosokhoz hasonlóan, Miskolcon is tapasztalható óvodapedagógushiány.

A racionalizálás mellett szól az is, hogy az óvodák csoportjai között egyenlőtlenségek tapasztalhatók, míg egyes helyeken az átlag csoportlétszám 16-18, addig máshol 26-29 fővel működnek csoportok.

Az óvodai csoportok számáról április 26-án hozott döntést a közgyűlés Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottsága. Az előterjesztés a MIÓVI intézményvezetőjének adataira, javaslataira épült. Az idei és a következő nevelési évre beiratkozók száma közel hatszázzal lesz kevesebb, továbbá a 2022/2023. nevelési évben 24 óvodapedagógus, egy pedagógiai asszisztens és 4 dajka nyugdíjba vonulása várható. Továbbá 14-en egyéb okok miatt hiányoznak a rendszerből.

Fentiek alapján látható, hogy a jelenlegi csoportszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetheti a biztonságos feladatellátást. Az ország számos nagyvárosához hasonlóan Miskolcon is nehezen tölthetők be az üres óvodapedagógusi álláshelyek a szakemberhiány miatt.

Ideiglenes intézkedés

A fenti adatok alapján a MIÓVI intézményvezetője 16 óvodai csoport „ideiglenes” bezárására és 2 óvodai csoport megnyitására tett javaslatot,  így összesen 14 óvodai csoporttal kevesebb csoportban fogadják  a következő nevelési évtől, azaz 2022. szeptember elsejétől  a gyermekeket. A jelenleg működő 173 csoport száma 159-re csökken.  A csoportok átlaglétszáma így 20-22 fő lesz. Egyes óvodákban, azok területi elhelyezkedése és a körzetben élő gyermekek magas száma miatt ettől magasabb csoportlétszám várható, éppen ezért külön döntés született ezen óvodák tekintetében az óvodai csoportokban a maximális létszám legfeljebb 20 százalékkal történő túllépésének engedélyezéséről.

Nem kell ennyi dajka

Míg óvodapedagógusokból hiány van, a nevelést segítő munkatársak, dajkák és pedagógiai asszisztensek tekintetében a csoportok számának csökkenése ugyanakkor 10  dajka és 3  pedagógiai asszisztens munkaviszonyának megszűnésével jár együtt. Számukra az önkormányzat igyekszik segítséget nyújtani más területen történő elhelyezkedésükhöz.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés