Hirdetés
Hirdetés

Örvös mangábé született a Miskolci Állatkertben

| 2022. 04. 22. | 17:14:00
A kicsi egyelőre még az anyjával tölti minden idejét.
Örvös mangábé született a Miskolci Állatkertben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örvös mangábé született a Miskolci Állatkertben, akinek születésével így már nyolc tagot számlál az örvös mangábék létszáma az állatkertben. A kis utód idén március 17-én jött a világra. Édesanyjának ő már a hatodik kölyke, akit a megszokott tapasztalattal, nagy gondossággal nevel. A csapat fiatal tagjai mindannyian nagyon kíváncsiak az új jövevényre, aki azonban egyelőre még anyjával tölti minden idejét – áll a miskolci önkormányzat közleményében.

Az örvös mangábé (Cercocebus torquatus) egy kevésbé ismert, Közép-Afrika esőerdeiben élő főemlősfaj. Habár vadon élő állományának létszámára vonatkozóan nincsenek hivatalos becslések, az biztos, hogy ritkasága révén veszélyeztetett fajnak minősül. Ezért hozták létre az európai állatkertek a faj megőrzését segítő tenyészprogramot, amelyhez 2019 végén a Miskolci Állatkert is csatlakozott.

Az állatkertben tehát immáron nyolc örvös mangábé él: a két szülő állat, Valerius és Sina mellett öt kölykük, Alice, Ajo, Fridoline és Kirabo után az alig egyhónapos legifjabb utód, valamint Elani, egy tavaly érkezett nőstény alkotják a csapatot.

Ezzel az európai állománynak több mint egytizedét Miskolcon lehet látni, mivel a nyilvántartások alapján 17 állatkertben mindössze 72 egyede él. A szaporodásuk pedig eseményszámba megy, hiszen az elmúlt tizenkét hónapban mindössze négy kölyök jött a világra kontinensünk állatkertjeiben.

Hirdetés
Hirdetés