Hirdetés

Hirdetés

Védetté nyilvánították Greutter Antal sírját

borsodihir.hu

2022.05.07. 11:01

Védetté nyilvánították Greutter Antal sírját
A kép illusztráció.

A szakértői testület egyöntetűen támogatta a miskolci közgyűlés döntését.

Hirdetés

Miskolc kulturális emlékezetét bővítve, a leszármazottak kérelmére április 28-i ülésén az önkormányzat közgyűlése Greutter Antal sírját védelem alá helyezte. A közgyűlés döntését szakértői testület alapozta meg, amelyet Veres Pál polgármester felkérésére a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Levéltár, a Herman Ottó Múzeum, a Miskolc Mindszent Római Katolikus Plébánia és a DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. képviselői alkottak.

Az általuk nyújtott szakvélemények egyöntetűen támogatták a síremlék védetté nyilvánításának javaslatát.

A Greutter család Miskolchoz kötődő legkorábbi tagja, Greutter Antal 1814-ben a felső-ausztriai Welsben született, 1846 körül művezetőként került a Diósgyőri Papírgyárba. Szerepe ezt követően rendkívül jelentőssé vált, hiszen később igazgatója, főrészvényese és társtulajdonosa lett a gyárnak. Működése alatt fejlődött a papírgyár modern üzemmé, amelyet nagyban segített az 1871-től a gyárat megvásárolt Kolba család is. 1876-ban Greutter Antal már a gyár cégjegyzésre jogosult vezetője volt, aki maga is a papírgyárban lakott családjával. Vezetésével tértek át a gépi papírgyártásra, lett országosan meghatározó a „Diósgyőri papíros Gyár”. Több mint három évtizedes papírgyári működése után 1878-ban részvényeit eladta, minden bizonnyal az ebből kapott összeg lehetett az alapja a család jelentős miskolci ingatlanügyleteinek. A család a XIX. század végén több ingatlannal is rendelkezett. A családfő Greutter Antal 1891-ben hunyt el, a mindszenti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Leszármazottjai (elsősorban fiai, Antal és József), akik bár nem édesapjuk szakmai útját követték, szintén Miskolc város köztiszteletben álló polgárai voltak.
MiskolcközgyűlésGreutter Antal

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés