Hirdetés
Hirdetés

Kitüntették a miskolci professzort, akiről csodákat mesélnek

| 2022. 06. 04. | 22:16:00
A város díszpolgárává is választotta.
Kitüntették a miskolci professzort, akiről csodákat mesélnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A GYEK volt igazgatója, Prof. Dr. Nagy Kálmán a Magyar Gyermekonkológiai és Gyermekhematológiai Társaság Schuler Dezső Emlékdíjában részesült – adta hírül a GYEK Alapítvány.

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvének 53. oldalán olvashatóak a következő sorok a miskolci GYEK kapcsán:

Az egyes gyermekosztály krónikus részét mi kevésbé ismerjük, hiszen mindig akut problémával kerülünk be. Ott halálos beteg gyermekek fekszenek. A súlyos rákos és agydaganatos betegek, akik onnan indulnak a nagy útra. A nővérkék csodákat mesélnek egy ott dolgozó orvosról. Nagy Kálmánnak hívják. Azt beszélik, ő kezeli a legsúlyosabb eseteket. Elmondja nekik, hogy mi a bajuk, és hogy egy csodálatos űrutazással fognak eltávozni ebből a világból. Egy csodálatos űrutazással, amit maguk irányítanak. Aztán amikor eljön az idő, ha csak teheti, ott ül mellettük, és együtt mondják ki, hogy START.

Közel 100 magyar vagy angol nyelvű publikációja jelent meg eddig. A világon először transzplantált immunbeteg gyermeket idegen donorból származó csontvelővel, Romániában ő végzett először csontvelő transzplantációt, később ő tanította meg a technikát Temesváron, ahol azóta is sikeresen alkalmazzák a módszert.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa, majd a GYEK vezetője lett, és az Orvostovábbképző Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének vezetője is volt. A Temesvári Egyetem díszdoktorává választották, Miskolc díszpolgára. Nyugdíjazása után is segítette Debrecenben a felnőtt transzplantációs osztály létrehozását és működését.

A betegek és a gyógyítás szeretete, innovatív ötletei, hatalmas szakmai tudása és tudományos munkája egyaránt méltóvá tesz Prof. Dr. Nagy Kálmánt, hogy a Schuler professzorról elnevezett díjban részesüljön.

Hirdetés
Hirdetés