Hirdetés
Hirdetés

Megújult a miskolci minorita templom

| 2023. 02. 06. | 08:45:00
Nem rombolunk, hanem építünk – mondta az államtitkár.
Megújult a miskolci minorita templom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Nem rombolunk, hanem építünk, nem bezárunk, hanem újat nyitunk – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Miskolcon, a megújult Nagyboldogasszony minorita templomban.

A felújítást követő hálaadó szentmisén Soltész Miklós felidézte, Mexikótól Olaszországig, a Közel-Keleten és Afrikában sok keresztény templomot újítottak fel Magyarország támogatásával. Volt, ahol földrengés pusztított, máshol szándékos rongálás, gyújtogatás történt.

Ezekhez a segítségnyújtásokhoz képest eltörpül az a munka, amelyet az elmúlt 10 évben az egyházakkal közösen a Kárpát-medencében megvalósítottak. A felújított templomok száma meghaladja a 3 ezret, több mint 200 épült és 1500-nál is több parókia, plébánia, közösségi ház szépült meg, bővült vagy épült. Ezek a beruházások gazdagítják és szépítik a települést, az országot  – hangoztatta.

– Azzal, hogy megerősödik az egyházunk, hogy marad a kereszténység, nem rombolunk, hanem építünk; nem bezárunk, hanem újat nyitunk. Nem fogadjuk el, hogy a kereszténységet üldözik, hanem sokkal inkább segítünk, ahol lehet, ezzel erősítve közösségeinket, a településeket, a nemzetet és a nemzetek közötti összefogást – hangsúlyozta.

A hálaadó szentmisét bemutató, a felújított templomot megáldó Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke kiemelte, a mostani alkalom is bizonyítja: a katolikus egyházban továbbra is fontos szerepe van a szerzetesi életnek. Hangsúlyozta: egy város lelki megújulásában "kiemelkedő, helyettesíthetetlen szerepe van" a templomnak, tartozzon bármelyik keresztény felekezethez.

A műemlék templomot több mint 870 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően tudták felújítani.

Az épületet 2012-ben részben adományoknak köszönhetően, részben önkormányzati támogatással statikailag megerősítették, helyreállították a romos főhomlokzatot, és restaurálták a szobrokat.

A komolyabb rekonstrukció 2020 végén kezdődött meg: a helyükre kerültek a templomtornyok új sisakjai, a főhajó tetőzetét megerősítették, a mellékhajókét újraépítették. Elkészült a Mária monogram aranyozása, a bádogozás, rendbe tették a teljes külső homlokzatot, felszerelték az esőcsatorna levezető elemeit.

Hirdetés
Hirdetés