Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

A Bodrogból 11 tonna hulladékot emeltek ki

| 2023. 09. 06 | 16:16:00
Olaszliszkánál vetették be magukat a PET-kalózok.
A Bodrogból 11 tonna hulladékot emeltek ki
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az idei szezon utolsó hulladékgyűjtő PET-kupa versenye is véget ért a  Bodrogon. Ezúttal 10 csapat szállt vízre, hogy Olaszliszka és a Bodrog torkolata között megtisztítsa a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól. Habár az esős időjárás nem kedvezett a munkának, a IV. Bodrogi PET-kupa így is rekordot döntött: közel 200 fő 11 tonna hulladéktól mentesítette a folyót 3,5 nap alatt. Ezzel a 2023-as versenyszezon lezárult, a gyűjtött hulladék elérte a 30 tonnát. Ez a mennyiség már biztosan nem jut el az alvízi országokig.

A Bodrog mindkét partját folyamatosan monitorozzák a szakemberek, ezért pontosan tudták, hogy az ártérben nagy mennyiségű hulladék rejtőzik a sűrű aljnövényzet alatt.

A verseny a hajóépítéssel vette kezdetét augusztus 30-án. Az első vízen töltött napon Olaszliszka partjainál gyűjtöttek a csapatok és önkéntesek, valamint az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai. A második nap végállomása Szegi volt, ahol a település, valamint Szegilong és Bodrogkisfalud önkormányzata vacsorával várta az éhes és fáradt petkalózokat. Innen szeptember 2-án hajózott tovább a flotta Bodrogkeresztúrra, ahol a Fülöp, a gólya vízitábor első lakói lehettek. Ezen a rövid, csupán 4 folyamkilométernyi szakaszon a PET Kupa 11 éves történetének egyik legnagyobb zsákmányát fogta, a becsült mennyiség közel 4 tonna összegyűjtött hulladék egyetlen délután alatt.

A hulladékot a hajókról és a PET Kupa saját hulladékgyűjtő anyahajójáról élőlánccal tudták csak partra szállítani, ahol aztán az önkéntesek és a csapattagok gondosan szétválogatták.

A rövid, de annál megterhelőbb nap után, szeptember 3-án még 7,5 folyamkilométernyi táv és újabb 3 tonna hulladék összegyűjtése várt a petkalózokra, amíg eljutottak a végállomásra, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található Tisza Camping-be.

A IV. Bodrogi PET Kupa dobogósai:

  • 1. helyezett: barlangÁSZOK
  • 2. helyezett: Siemens Evező-SÖK
  • 3. helyezett: Erste Green

A Bodrog Hőse díjat minden évben az 1 főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja. 2022 után ismét a Siemens Evező-SÖK csapata vehette át a kitüntetést.

Kapcsolódó hírek
Kést dobott a felesége hátába egy csobaji férfi
Kést dobott a felesége hátába egy csobaji férfi
A nő életveszélyes sérülést szenvedett.
A miskolci alezredes személyesen gratulált az 5 éves életmentőnek
A miskolci alezredes személyesen gratulált az 5 éves életmentőnek
Zalánt, a kis hőst várták a rendőr-főkapitányságon.
A bolt bejáratában fogták el a szerencsi tárcatolvajt
A bolt bejáratában fogták el a szerencsi tárcatolvajt
Nem adta vissza a talált pénztárcát, hanem vásárolni indult.
Ónos eső Borsodban:  a legmagasabb fokú riasztás van érvényben
Ónos eső Borsodban: a legmagasabb fokú riasztás van érvényben
A Bükk térségében 5 millimétert meghaladó ónos eső valószínű
Hirdetés
Hirdetés