Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Lottó. Választási

| 2018. 03. 29 | 10:20:00
Színesre filterezett reklámfilmek döntik el a jövőt. Nem pártokra, hanem operatőrökre és vágókra szavazunk.
Lottó. Választási
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Annyi biztos, hogy nem én fogom megmondani, hogy kire érdemes szavazni. Még burkoltan sem. De őszinte leszek kicsit: nem bánnám, ha valamelyik párt pár millárddal megszponzorálta volna a sajtot a szendvicsembe. (Ez nem történt meg sajnos. A reggeli nem lesz sajtos.)

Az alapján, amit az emberek beszélgetéseiből kihámozok, az is biztos még, hogy a választás első körben arról szól, érdemes-e egyáltalán elmenni szavazni. Mindkét véleményt szkeptikusan figyelem. A lelkes híveket is, akik biztosak választottjukban, és a feles mellé kísérőként isszák a szavait. De azokkal sem értek feltétlenül egyet, akik – a múltat amúgy nagyon is jogosan alapul véve – lemondóan legyintenek, mondván: „tökmindegy, hova húzod az ikszet, mindenki lopkodni fog”. Épeszű ember pontosan tudja, hogy ez a négyévente lezajló cirkusz ugyanolyan, mint a legtöbb randevú: bájolgásról, hazugságról, odavetett morzsákról szól. Felkent rúzsokról, inggel eltakart pocakokról. Mégis, néha szeretek egy kiegyensúlyozott világról álmodozni. Legalább a fejemben hadd létezzen! Ebben a szépreményű dimenzióban a lakosság alaposan tájékozódik. Legalább ilyenkor rászán némi időt a kedvenc sorozatai mellett arra, hogy vizsgálódjon egy picikét. Míg a valóságban a pártok programjaival sincs tisztában a többség, az én kis képzelt országomban elolvassák mindegyik csoportét (már ha egyáltalán létezik programjuk). De annak veszik, ami: ígéretnek, semmi többnek. Majd izmok mellett rágyúrnak némi emberismeretre, megérzésre. Analitikus szemmel figyelik, hogy beszélnek a frakcióvezetők. Hallgatják, hogy azok hangja mikor rezeg őszintén, és mikor van az, hogy csak vetítenek a képernyőre. Még így sem lenne garantált a valódi Választás Lottózás helyett. De legalább nem vaktában jelölnénk nyerőszámokat, remélve, hogy az élet kihúzza sorunkat a mocsárból. És nem az lenne, ami van: hogy amíg hatost ígérnek, végül rájövünk, hogy a f...., ez kilences.

De ne álmodozzunk! Annyit tehetünk, hogy eldöntjük: érdemes-e aznap elsétálni választási körzetünk lottózójába. Majd

megfogjuk egymás kezét, felnézünk az égre, és visszatartott lélegzettel várjuk, hogy a fellőtt rakéta az egekbe repíti az országot, vagy becsapódik a közepébe, és végleg darabokra szakítja.

Mert el kell fogadni, hogy egyelőre Youtube-videók közé beékelt, színesre filterezett reklámfilmek döntik el a jövőt. Nem pártokra, hanem operatőrökre és vágókra szavazunk. Ettől még annak is több haszna van, amikor a moziban ülve az előzetesek alapján választunk filmet jövő hétre. Ott legalább annyit tudunk, hogy drámát, vígjátékot vagy horrort fogunk látni.

Hajnal László

Kapcsolódó hírek
Napóleon: ne fogj olyan dologba, amelyhez nem értesz!
Napóleon: ne fogj olyan dologba, amelyhez nem értesz!
Ridley Scott a szerelmen keresztül próbálja megfejteni a franciák nagy uralkodóját.
A miskolci születésű Oscar-díjas emléknapjává tették december 5-ét
A miskolci születésű Oscar-díjas emléknapjává tették december 5-ét
Világhírére emléktábla emlékeztet miskolci szülőházának falán.
Feketet Pákót megalázták az RTL reggeli műsorában
Feketet Pákót megalázták az RTL reggeli műsorában
Így véli a Médiatanács, és eljárást indított.
A Semmelweis Miskolcra érkezik
A Semmelweis Miskolcra érkezik
Meglátta a láthatatlant. Véghezvitte a lehetetlent. +Előzetes
Kihirdették az év magyar nótáját
Kihirdették az év magyar nótáját
A Monarchia egyik utolsó nagy slágere igazi halhatatlan.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés