Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Minden, amit a zoknikötésről tudni érdemes

borsodihir.hu | 2023. 11. 20 | 08:21:34
XXX
Minden, amit a zoknikötésről tudni érdemes
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Azt vettük észre, hogy valamiért nagyon sokan tartanak a zoknikötéstől, pedig véleményünk szerint semmivel sem nehezebb, mint más egyéb kötési technika. Ha megvannak az alapok, a zokni sarkának és az orrának a kialakítása, valamint a szárának a megkezdése és lezárása már gyerekjáték.

Mire lesz szükséged a zoknikötéshez?

Nos, egy zokni többnyire öt egyenes, kétvégű tű segítségével kerül elkészítésre: négy rövid tűn vannak a szemek, az ötödikkel pedig kötsz. Ezért az első és talán a legfontosabb, hogy beszerezz néhány rövid bambuszzokni kötőtűt, amelyek 13-15 cm-es hosszán könnyedén elférnek a zokni kötéséhez szükséges szemek. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül könnyű velük dolgozni, mivel nem csúsznak ki kötés közben. 

Abban az esetben pedig, ha szeretnéd megkönnyíteni a következő zokniprojektjeid pontos és precíz kivitelezését, akkor érdemes egy univerzális zoknikötő és kötőtű mércét is vásárolnod a Butika.hu mérő- és jelölőeszközei közül.

Ezt a kelléket ugyanis használhatod a lábujjaktól a sarok kezdetéig tartó szakasz mérésére, a sarok csúcsától a szár/passzé kezdetéig tartó szakasz pontos kötéséhez, a passzé hosszának a mérésére, illetve a sarok végétől a zokni orránál szükséges fogyasztás szép kialakításához. Csak csúsztasd be a zokniba, nézz át a közepén, és ellenőrizd, hogy a zokni eleje és a hátulja is vízszintesen és azonos magasságban van-e!

Szükség lesz még jó minőségű fonalra és egy zokniblokkolóra is

A felhasznált fonal minőségére kiemelten ügyelni kell, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy a zoknik miből készülnek. A legjobb választásnak az élő gyapjúból készült, a kevert szálas, illetve a több szálból sodort, jó kopásállóságú, különböző vastagságú zoknifonalak minősülnek. 

Ami pedig a zokniblokkolót illeti, ez a fentebb is említett webáruház kínálatában kapható fa sablon igazán hasznos lehet a zoknikészítés utolsó fázisában, a zokniblokkolásban, amely azt a célt szolgálja, hogy a szemek igazán szépen mutassanak. Rá kell húzni a benedvesített zoknit, ami így tökéletes formára szárad majd.

Milyen típusú zoknikat készíthetsz?

Ennek csak a fantáziád és a technikai tudásod szabhat határt. Az utóbbit könnyedén fejlesztheted például a különböző technikai leírások elolvasásával és a YouTube-on elérhető videók megnézésével. Abban az esetben pedig, ha egyedül nem boldogulsz, akkor részt vehetsz akár különböző tanfolyamokon is.

A fantáziádat illetően pedig annyit tudnánk tanácsolni, hogy nézegesd a Pinteresten az inspirációs táblákat. Ez garantáltan nagyon sokat fog majd segíteni abban, hogy megtornáztasd kicsit a képzelőerőd.

Ha kedvet kaptál a zoknikötéshez, de a mi útmutatónkból nem tudtad meg, amit szerettél volna, akkor nyugodtan fordulj a Butika.hu szakértő csapatához! Ők majd igyekeznek minden felmerülő kérdésedre maximálisan kielégítő választ adni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés