Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Miskolci Egyetem: 77 százalékkal emelkedett a felvettek száma

| 2023. 07. 27 | 19:04:00
2778-an állami ösztöndíjas, 866-an pedig önköltséges képzésen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.
Miskolci Egyetem: 77 százalékkal emelkedett a felvettek száma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az idei felvételi eljárásban 3644 jelentkezőt vettek fel a Miskolci Egyetem különböző szakjaira, számuk tavalyhoz képest 77 százalékkal emelkedett – közölte a felsőoktatási intézmény július 27-én az MTI-vel.

Mint írták, a felvettek közül 2778-an állami ösztöndíjas, 866-an pedig önköltséges képzésen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

Közleményük szerint az ösztöndíjas alap- és osztatlan képzések közül az ápoló, a gyógypedagógus és gyógytornász volt a három legnépszerűbb, ezeket a villamosmérnöki, a jogász és a gépészmérnöki szakok követik. Mesterképzések tekintetében a legtöbb állami ösztöndíjas helyekre felvett hallgatóval a kriminológia végzett az első helyen, ezt követte a személyügyi, a munkaügyi és szociális igazgatás és a négy féléves egészségügyitanár-képzés.

[Beillesztett cikk: Itt vannak a Miskolci Egyetem karainak legmagasabb pontszámai]

Az adatok szerint az egyetem műszaki föld- és környezettudományi karán több mint kétszeresére emelkedett az alap- és mesterszakokra felvettek száma az előző évhez viszonyítva, és az anyag- és vegyészmérnöki, valamint az állam- és jogtudományi karokra is kétszer annyian jutottak be, mint 2022-ben. A vegyészmérnöki képzésre Miskolcon több mint másfélszeresére, a kazincbarcikai telephelyen pedig több mint háromszorosára nőtt a felvettek száma, a gazdaságtudományi kar képzéseire tavalyhoz képest közel 60 százalékkal több, mintegy 800 hallgató nyert felvételt.

A Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán többszörös túljelentkezést tapasztaltak a szociális munka alapszakon, de soha nem látott számban jelentkeztek gyógypedagógia alapszakra is, amelyen idén szeptembertől 169 hallgató kezdheti meg a tanulmányait.

A gépészmérnöki és informatikai karra az általános felvételi eljárásban 776 diákot vettek fel, a bölcsészettudományi területen évek óta a legtöbben az anglisztika alapszakra jelentkeznek, az egészségtudományi szakterület képzéseire pedig 519 első évfolyamos jutott be a 2023/2024-es tanévben, kétszer annyian, mint tavaly. Utóbbi karon a legnagyobb érdeklődés a levelező formában induló diplomásápoló-képzés iránt mutatkozott, itt 110 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. A nappali képzések között továbbra is a gyógytornász szak a legnépszerűbb, de nagyon sokan jelentkeztek a radiográfus képzésre, valamint a védőnő és az egészségturizmus- szervező szakra is.

Kapcsolódó hírek
Kívül-belül megújult a miskolci adventi villamos
Kívül-belül megújult a miskolci adventi villamos
December 3-tól január 6-ig közlekedik.
A Herman a legjobb miskolci gimnázium, de csak 19. országosan
A Herman a legjobb miskolci gimnázium, de csak 19. országosan
A listát az iskolák eredményessége alapján készítették el.
Hetven tonna sót szórtak ki Miskolc utcáira
Hetven tonna sót szórtak ki Miskolc utcáira
A sűrűn használt utak nincsenek lefagyva.
Ónos eső Borsodban:  a legmagasabb fokú riasztás van érvényben
Ónos eső Borsodban: a legmagasabb fokú riasztás van érvényben
A Bükk térségében 5 millimétert meghaladó ónos eső valószínű
Hirdetés
Hirdetés