Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

Néptánccsoportok, hímzők, zenekarok találkozása Sátoraljaújhelyen

| 2023. 07. 20 | 21:24:00
Megnyitott a Déryné Színjátszó Tábor.
Néptánccsoportok, hímzők, zenekarok találkozása Sátoraljaújhelyen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára július 20-án, csütörtökön Sátoraljaújhelyen, a Déryné Színjátszó Tábor ünnepélyes megnyitóján arról beszélt, hogy a Rákóczi Táborban lélekben megvalósul a nemzet egyesítése.

Az államtitkár úgy fogalmazott, amikor a táborból lenéz a tájra, úgy érzi, nincsenek fizikai, politikai határok, és az egész Kárpát-medence egy nagy egységet alkot, ezért szimbolikus a helyszín.

A rendezvényen részt vevő anyaországi és határon túli magyar fiatalok azért jöttek össze a táborban, "mert éreznek magukban erőt és vágyat arra, hogy kipróbálják színészi, dramaturgi képességeiket" – hangoztatta a politikus. Hozzátette, a diákok ezzel továbbviszik azt a kultúrát, melyet a magyar emberek a Kárpát-medencében ezer éve adnak át generációról generációra. Az államtitkár köszöntőjében kiemelte, a török megszállás után az Alföldről felhúzódva "maroknyi ember mentette át a magyar kultúrát" Sárospatakon, Tokajban és Sátoraljaújhely környékén. Hozzátette, a Déryné Program Kultup című rendezvénysorozatának is az volt a célja, hogy azok, akik nyitottak rá, "nőjjenek bele" a több mint ezeréves magyar kultúrába, és alakítsák azt tovább.

Hangsúlyozta, a kultúra nem statikus dolog: azt "generációról generációra nemcsak átvesszük és átörökítjük, hanem mi magunk alkotjuk és alakítjuk tovább".

Halász János fideszes országgyűlési képviselő, a Déryné Fesztivál fővédnöke köszöntőjében azt mondta, egyesületük, a Városok, Falvak Szövetsége – mely 28 települést fog össze – a "hétköznapi hazaszeretet" szervezete. A települések közösségei között együttműködéseket szerveznek, így találkozhatnak például néptánccsoportok, hímzők vagy fiatal zenekarok. Halász János elmondta, szövetségük közbenjárásával létrejött a közreműködés a Rákóczi Szövetség és a Déryné Program között, melynek köszönhetően elindulhatott a Kultcamp színjátszótábor.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója köszöntőjében arról beszélt, tizenegy évvel ezelőtt született meg egy középiskolásoknak szóló program gondolata, melyen 6-7 évvel ezelőtt Halász Jánossal közösen is elkezdtek dolgozni. Ennek eredményeként indulhatott el a Rákóczi Szövetséggel együttműködve a Kultcamp – tette hozzá. Az igazgató elmondta, ebben az évben egy Kultup – Belenősz a kultúrába című programot is elindítottak, mellyel 43 középiskolába jutottak el, és csaknem 15 ezer középiskolás diákot értek el színházzal és előadóművészettel. Hozzátette, a tábor létrejöttével beért az elmúlt tizenegy év munkája, és reményeik szerint néhány éven belül a határokon túlra is eljutnak majd.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében a rendezvényt a Kárpát-medence legnagyobb színjátszó táborának nevezte. Hozzátette, a táborban részt vevőkkel együtt 31 országból 28 táborban mintegy 12 ezer fiatal táborozhat a Rákóczi Táborban.

Kapcsolódó hírek
Miskolc környékén az egykori szocialista ipar eltűnésével jobb lett a levegő
Miskolc környékén az egykori szocialista ipar eltűnésével jobb lett a levegő
A köd egy felszínközeli felhő, amikor a látástávolság egy kilométer alatt van.
Hídelemnek ütközött egy autó Abaújszántón
Hídelemnek ütközött egy autó Abaújszántón
A balesethez az encsi hivatásos tűzoltók vonultak ki.
Fogházba zárnák, mert hátba szúrta testvérét Borsodban
Fogházba zárnák, mert hátba szúrta testvérét Borsodban
A férfi egy fiatal lánnyal pedig erőszakoskodott.
Kisvonattal érkezik Joulupukki  Szerencsre
Kisvonattal érkezik Joulupukki Szerencsre
A város rendezvényterén lehet a finn Mikulással találkozni.
Baleset történt az M3-ason, Görbeházánál
Baleset történt az M3-ason, Görbeházánál
Sávlezárásra kell számítani.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés