Helyben járó
Borsod-Abaúj-Zemplén
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés

QS Europe: legjobbak között a Miskolci Egyetem

| 2023. 09. 24 | 12:38:00
Közel hétszáz egyetem teljesítményét mérték össze.
QS Europe: legjobbak között a Miskolci Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenöt magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem is szerepel Európa legjobbjai között az egyik legelismertebb egyetemi rangsor szeptember 20-án közzétett regionális listáján.

A „QS Europe 46 Európai ország 2024” a térség közel hétszáz egyetemének teljesítményét mérte össze.

Először jelent meg a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listája. A rangsor 46 ország egyetemeit vizsgálta, és a legjobb 690 intézmény közé rögtön 15 magyar egyetem, ezen belül négy a legjobb 300-ba is bekerült – hívta rel a figyelmet közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), hozzátéve, hogy a lista a szakegyetemeket nem tartalmazza.

Mint írták: az ELTE a 208. helyen, a BME a 238. helyen, a Szegedi Tudományegyetem a 242. helyen, míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel. A Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem a legjobb 400 európai egyetem közé került. A 15 rangsorolt magyar egyetem közül három egyházi fenntartású intézmény, úgymint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Esterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem. A rangsoron szintén helyet kapatott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem.

Világszinten a két legelismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education (THE). A magyar egyetemek szempontjából mindkét rangsor jelentős figyelmet érdemel, mivel ezek nem elsődlegesen az egyetemek méretét, összesített teljesítményét, hanem oktatási, kutatási, gazdasági eredményességét és minőségét, valamint nemzetközi diákok, oktatók arányát és az elismertséget mérik. Ezen két rangsor eltérő kritériumok alapján értékeli a magyar felsőoktatási intézményeket, de gyakorlatilag lefedi a teljes magyar felsőoktatási palettát.

Kapcsolódó hírek
Miskolc környékén az egykori szocialista ipar eltűnésével jobb lett a levegő
Miskolc környékén az egykori szocialista ipar eltűnésével jobb lett a levegő
A köd egy felszínközeli felhő, amikor a látástávolság egy kilométer alatt van.
Miskolc és Debrecen 1200 önkéntesre számít
Miskolc és Debrecen 1200 önkéntesre számít
A 2024-es Európai Egyetemi Játékokon kulcsfontosságú feladataik lesznek.
Most lassabb a Miskolc–Budapest vonalon a vonat, mint 60 éve
Most lassabb a Miskolc–Budapest vonalon a vonat, mint 60 éve
A Budapest–Miskolc vasútvonalon 1963-ban 1 óra 57 percre csökkent a menetidő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés